Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Хворі на сухоти оголосили бунт у Дніпропетровській колонії

Холод у камерах і брак лікування. Триста в’язнів голодують, а п’ятеро - порізали собі вени. Правозахисники почали бити на сполох, побачивши відео, яке їм передали засуджені з Дніпропетровської виправної колонії №89. Пенітенціарна служба спростовує масовість протесту.

Ув’язнений:

Я - Хихлушко Александр Васильевич, врачи на протяжении последних 6 месяцев утверждают, что я здоров. Но при этом я нахожусь в камере с 4-мя людьми, которые болеют открытой формой туберкулеза. У меня есть подозрения, что целеустремленно администрация хочет меня заразить туберкулезом.

Це відео відзнято в ізоляторі Дніпропетровської виправної колонії №89. П’ятеро осіб на камеру мобільного по черзі твердять: вони голодують, бо доведені до відчаю.

Денис Батялов, в’язень Дніпропетровської виправної колонії №89:

В данный момент я голодаю уже 3-тьи сутки. Ко мне никто из администрации не приходил и даже не поинтересовался причиной. Как я, так и другие находящиеся рядом со мной заключенные, нормального лечения в этой камере получить не могут.

У вісімдесят дев’ятій зоні - тисяча в’язнів. Половина з них - хворі на сухоти. У Державній пенітенціарній службі спершу відмовлялися від коментарів, і твердили: масових протестів нема. Проте, дізнавшись про відео, пустили журналістів. Керівництво запевнило: лікують усіх, як слід. Мовляв, бунтують лише ізольовані за непокору в’язні, в яких вилучили мобільні телефони та інші заборонені предмети.

Олександр Какатеєв, керівник виправної колонії №89:

Они хотят для себя более выгодных условий содержания, чтобы им разрешали передвигаться из камеры в камеру, переживать запрещенные предметы.

Жодних порушень не виявила і прокуратура.

Ярослав Соснівський, керівник відділу Дніпропетровської облпрокуратури:

Те факты, которые были изложены, подтверждения не нашли. Люди, которые заявляли о том, что к ним применялись недозволенные методы, выходить отказались. Вышел только один человек, у него претензий нет.

В’язень, що наважився вийти - герой тюремного знімання - Денис Батялов. Каже, йому лишилося за ґратами всього рік, проте наважився на голодування разом із дев’ятьма іншими, бо не витримує тортур.

Денис Батялов, ув’язнений голодувальник:

Смотрите, чтобы никто не игнорировал, что нету порезов. Там еще сидит 5 человек, таких же, как я, все вскрытые, порезанные, побитые, вся камера в крови.

Правозахисник Андрій Діденко, який виклав це знімання в мережу, сам - колишній в’язень, тож не з чуток знає, як порушують права засуджених. Проте доказів тортур добути зазвичай складно.

Андрій Діденко, правозахисник:

На сьогодні громадськість не має доступу до таких установ. І перевірити, тобто підтвердити або спростувати цю інформацію, нажаль, ми змоги такої не маємо.

Нинішній бунт у Дніпропетровську стався за кілька тижнів, після голодного протесту в Бердянській колонії. Після низки спростувань за справу взялася прокуратура й виявила: в’язнів таки морили голодом, холодом, лупцювали й змушували батракувати по 12 годин без вихідних. Прокурори порушили кримінальну справу, проте результатів ще нема - все керівництво поки лишається на обіймуваних посадах.


щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном