Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Валерія Лутковська внесла подання до Міністерства юстиції щодо припинення функціонування «спецназу» в пенітенціарних установах

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулася з поданням до Міністра юстиції України Олександра Лавриновича стосовно того, що протягом останніх 5 років у структурі Державної пенітенціарної служби активно використовуються підрозділи спеціального призначення, що діють поза межами законодавчого регулювання. Уповноважений з прав людини у своєму поданні зазначила: «З метою забезпечення конституційних прав людини на життя, особисту недоторканність та гідне поводження під час перебування осіб у пенітенціарних установах вжити заходів щодо припинення функціонування підрозділів спецпризначення в структурі Державної пенітенціарної служби України до остаточного вирішення питання щодо нормативно-правових підстав їх діяльності».

За результатами системного моніторингу Уповноваженого з прав людини щодо стану дотримання прав і законних інтересів взятих під варту осіб та засуджених, які перебувають в умовах ізоляції від суспільства, було порушено питання щодо існування в структурі Державної пенітенціарної служби України підрозділів спеціального призначення, які тривалий час функціонують без належної нормативно-правової бази.

На даний момент державна реєстрація наказу Державного департаменту України з питань виконання покарань від 10.10.2005 № 167, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16.02.2006 за № 138/12012 «Про затвердження Положення про підрозділ спеціального призначення», яким визначено порядок використання зазначених підрозділів в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах, на підставі висновку Міністерства юстиції України від 24.12.2007 № 15/88 скасована (наказ Міністерства юстиції України № 1302/5 від 26.12.2007). Зазначений наказ 14.01.2008 виключений з Державного реєстру нормативно-правових актів.

Зважаючи на викладене, керуючись ст. 101 Конституції України, п. 3 ст. 3, ст. 15, 22 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» і було направлено відповідне подання.