Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ ‘Закарпатська установа виконання покарань (№9)’

Сергій Зуйков, Андрій Діденко, Олексій Ярославцев

10 лютого 2023 року моніторингова група у складі помічника народного депутата України Костянтина Касая, члена громадської ради при Міністерстві юстиції України Сергія Зуйкова, помічника народного депутата України Ярослава Юрчишина, координатора програм ХПГ Андрія Діденка, а також журналіста Інформаційного агентства “Поряд з вами” Олекси Ярославцева здійснила превентивний моніторинговий візит до державної установи “Закарпатська установа виконання покарань (№9)”. Візит здійснено в рамках проекту Датського інституту проти катувань DIGNITY. Метою візиту був аналіз дотримання прав людини в установи виконання покарань.

Керівник установи — підполковник внутрішньої служби Туркалевич Ігор Зіновійович.

Монітори безперешкодно і швидко потрапили на територію установи, мали можливість відвідати будь-які пости та спілкуватися з засудженими на умовах анонімності.

Закарпатська установа виконання покарань (№9) 21

За даними керівництва установи, на одного представника адміністрації припадає 3,4 ув’язнених (засуджених). В установі працює один психолог. Протягом 2022 року до установи прибуло 980 осіб. Протягом 2022 року в установі померло 3 особи, з початку 2023 року — одна особа. Працевлаштовано 10 осіб з числа засуджених, з них за трудовими договорами — 8 та 2 — за ДПВ. Середньомісячна зарплата засуджених складає 6646 гривень. В установі працює крамниця.

читати далі