Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Звіт за результатами моніторингового візиту до Городищенської виправної колонії № 96

Андрій Діденко

Установа веде свою історію від в’язниці, де утримувалися священнослужителі та посібники німецького окупаційного режиму, до колонії максимального рівня безпеки для чоловіків, які засуджені за тяжкі та особливо тяжкі злочини. Деякі з них довічно ув’язнені. А 33 засуджені відторгнуті загалом.

Городищенська виправна колонія №96 є пенітенціарною установою максимального рівня безпеки для утримання чоловіків, засуджених за тяжкі і особливо тяжкі злочини. В установі працює дільниця для утримання засуджених до довічного позбавлення волі.

У 1905-1937 рр. на місці колонії був рафінадний завод. У 1951 році приміщення колишнього рафінадного заводу були передані для створення режимного об’єкта — інвалідної установи з лімітом в 1500 осіб чоловічої статі.

Надалі в установі будували житлові корпуси, виробничо-господарські приміщення, бурили артезіанські свердловини, облаштовували безпекову зону, а також будували інші життєво необхідні комунікації. Колонія розбудовувалась, розширювалася під потреби каральної системи влади. Спецконтингент, що утримувався, — колишні старости сіл, посібники німецького окупаційного режиму, колишні поліцаї, бійці, члени ОУН, УПА, священнослужителі православних і католицьких церков. За час існування колонія декілька разів змінювала види режиму: спочатку — загальний, на початку 60-х років — суворий, пізніше — посилений, до 1972 року — знову загальний, а потім — особливий.

Читати далі