Міжнародний фонд "Відродження"

Спецпідрозділи департаменту – шлях становлення

Історична довідка щодо утворення та діяльності підрозділів спеціального призначення Державної кримінально-виконавчої служби України

Підрозділи спеціального призначення Державної кримінально-виконавчої служби України були створені за часів колишнього СРСР.
Поштовхом до створення підрозділів спеціального призначення в системі ГУВП МВС УРСР стало загострення оперативної обстановки в установах кримінально-виконавчої системи наприкінці 80-х років ХХ століття. В установах зросла агресивність засуджених, намітилася стійка тенденція до відкритої протидії адміністрації. Збільшилося число нападів на персонал установ та захоплення заручників (у період з 1986 р. по 1997 р. відбулося 24 випадки захоплення заручників). З метою професійного запобігання протиправним діям засуджених наказом МВС СРСР в системі ГУВП МВС були створені загони спеціального призначення.
Наказами МВС СРСР №421-90 та МВС УРСР №49-91 було створено республіканський загін спеціального призначення при УМВС УРСР в Донецькій області, міжобласні загони спеціального призначення при УМВС України в Дніпропетровській, Запорізькій, Київській і Львівській областях та обласний загін спеціального призначення при УМВС УРСР в Луганській області. Штатна чисельність загонів складала 192 чол., а саме: Донецького – 70 чол., Дніпропетровського, Запорізького та Львівського по 25 чол. у кожному, Київського – 24 чол., Луганського – 23 чол.
У зв'язку із утворенням Державного Департаменту України з питань виконання покарань (далі – Держдепартаменту) і виведенням його з підпорядкування МВС України наказом Держдепартаменту від 27.03.2000 №75 загони спеціального призначення були реорганізовані в підрозділи особливого призначення Державної кримінально-виконавчої системи України. Також, цим наказом були розформовані загони спеціального призначення при управліннях Держдепартаменту в місті Києві та Київській і Львівській областях та створений такий підрозділ при управлінні Держдепартаменту в Житомирській області. Загальна штатна чисельність підрозділів особливого призначення, була зменшена до 160 чол., а кількість підрозділів до п’яти.
За час свого існування підрозділи спеціального призначення Державної кримінально-виконавчої служби України неодноразово залучались для проведення спеціальних операцій щодо забезпечення правопорядку, дотримання вимог режиму, правил внутрішнього порядку в установах виконання покарань і слідчих ізоляторів, звільненню заручників, тощо.
Так, 2 лютого 2002 року силами підрозділів особливого призначення при управліннях Держдепартаменту в Дніпропетровській і Запорізькій областей була проведена спеціальна операція по звільненню заручників, які були захоплені шістьма засудженими Дар’ївської виправної колонії (№ 10) Херсонської області. Засудженні були озброєнні саморобними вибуховими пристроями, самопалами, ножами, металевими заточеними пластинами. При проведенні силової фази спеціальної операції трьох засуджених було вбито, двоє отримали важкі поранення. Заручники та персонал не постраждали.
10 листопада 2007 року силами підрозділу спеціального призначення при управлінні Держдепартаменту в Луганській області була проведена спеціальна операція по звільненню заручників, які були захоплені трьома засудженими до довічного позбавлення волі Слов’яносербської виправної колонії (№ 60) Луганської області. Засуджені були озброєні травматичною зброєю, переобладнаною для стрільби бойовими набоями. При проведенні силової фази спеціальної операції одного засудженого було вбито, а двох знешкоджено. Заручники та персонал не постраждали.
У 2003 році Держдепартаментом було видано наказ від 08.09.2003 № 163 «Про утворення підрозділів особливого призначення кримінально-виконавчої системи, затвердження штатів та Положення про ці підрозділи».
Зазначеним наказом, крім п’яти вже існуючих підрозділів, було знову створено підрозділ особливого призначення при управлінні Держдепартаменту в місті Києві та Київській області. Загальна штатна чисельність підрозділів залишилася незмінною (160 чол.).
У 2005 році наказом Держдепартаменту від 10.10.2005 №167 «Про затвердження Положення про підрозділ спеціального призначення» підрозділи особливого призначення були перейменовані в підрозділи спеціального призначення Державної кримінально-виконавчої служби України.
На сьогоднішній день загальна штатна чисельність підрозділів складає 165 чол. З них: у підрозділі спеціального призначення при управлінні Держдепартаменту в Дніпропетровській області – 38 чол.; у підрозділі спеціального призначення при управлінні Держдепартаменту в Донецькій області – 31 чол.; у підрозділах спеціального призначення при управліннях Держдепартаменту в Луганській, Запорізькій, Житомирській областях – по 25 чол.; у підрозділі спеціального призначення при управлінні Держдепартаменту в місті Києві та Київській області – 21 чол. Цього ж року, виходячи з розташування підрозділів та покладених на них завдань, наказом Держдепартаменту від 25.04.2006 № 86 за кожним з підрозділів були закріплені відповідні установи виконання покарань і слідчі ізолятори.
Відповідно до статті 4 Закону України «Про боротьбу з тероризмом» Держдепартамент входить до складу основних суб'єктів, які безпосередньо здійснюють боротьбу з тероризмом на території нашої Держави. Таким чином, основними завданнями підрозділів спеціального призначення відповідно до ст. 12 та ст. 18 Закону України про Державну кримінально-виконавчу службу України, ст.105 Кримінально-виконавчого кодексу України є запобігання та припинення злочинів терористичної спрямованості на об’єктах Державної кримінально-виконавчої служби України, а також запобігання і припинення дій, що дезорганізують роботу установ виконання покарань і слідчих ізоляторів.
Крім цього, відповідно до п. 58 наказу Держдепартаменту від 25.12.2003 №275 та п. 36 наказу Держдепартаменту від 22.10.2004 №205/дск підрозділи виконують і такі функції:
розшук і затримання засуджених, а також осіб, узятих під варту, які вчинили втечу, в тому числі при проведенні антитерористичної операції;
забезпечення підтримки правопорядку при введенні режиму особливого положення в установах виконання покарань і слідчих ізоляторах у випадках стихійного лиха, епідемій, аварій важливих для життєзабезпечення систем, масових безладів, проявів групової непокори засуджених і осіб, узятих під варту, або в разі виникнення реальної загрози озброєного нападу на об'єкти Державної кримінально-виконавчої служби України, припинення групових протиправних дій засуджених і осіб, узятих під варту і ліквідації їх наслідків;
проведення оглядів і обшуків засуджених і осіб, узятих під варту, їх речей, оглядів інших осіб і їх речей, транспортних засобів, які знаходяться на територіях установ Державної кримінально-виконавчої служби України, підприємств установ виконання покарань і на прилеглих до них територіях, а також вилучення заборонених речей і документів;
взаємодія із спеціальними підрозділами інших правоохоронних органів у сфері боротьби з тероризмом.

Департамент охорони, нагляду і безпеки

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном