Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Заява Президенту України Віктору Ющенко

Остап Тимчій, Право і демократія

З А Я В А

Президенту України Віктору Ющенко
Генеральна прокуратура України
Депутатам Верховної Ради України
м. Жидачів,  Сидор Олега-Володимира Івановича вул. Заньковецької, 9  м. Жидачів,  Львівської обл.: 81700 
копії: СБУ, МВС України, КСУ, Держ.судова админістрація України, Держ. Департамент з питань виконання покарань, Гельсінська спілка, преса

З А Я В А

Вимагаємо відкрити кримінальну справу за відповідною статтею  Кримінального Кодексу України проти керівників Жидачівського РВ МВСУ (начальника райвідділу, його замісника та начальника кримінального відділу) у Львівській області за протизаконні дії щодо підозрюваного в вбивстві Олега Рибчака .

Насильницькими методами керівники РВ УМВСУ та їх підлеглі,  заставили Олега Рибчака підписати  зізнання у вбивстві.

Також вимагаємо відкрити кримінальну справу проти  судді Жидачівського району О.Й. Галій, слідчих прокуратури Жидачівського району Шараневича та Чорненького, які приймали участь в фальсифікації справи щодо Олега Рибчака.

Доводимо до Вашого відома, що Олег Рибчак, до ТОГО ЯК ЙОГО ВІДПРАВИЛИ  В СІЗО, ніякими психіатричними захворюваннями не страдав.

Ми наполягаємо на тому, що внаслідок неправомірних дії слідчих  Олег Рибчак попав до психіатричної лікарні. 

Наполягаємо на тому, що слідчі  заставили Олега Рибчака підписати ЗІЗНАННЯ у вбивстві в процесі жорстокого побиття,  примусового підпису визнання вини та примушували позувати перед фотокамерою по команді слідчого- експерта, який фотографував місце скоєння злочину .

Заявляємо, що слідчі підробили характеристику та документи щодо освіти підозрюваного. 

Коли під моральним і фізичним тиском Олег  Рибчак підписав потрібні слідчим документи, міліціонери запропонували О. Р. взяти на себе ще три злочини, так як сидіти все одно буде. Взамін – пообіцяли “солодке життя в тюрмі та в камеру проституток”. 

Доводимо до Вас і те, що ніяких документів, листів щодо  лікування Олега Рибчака у психіатра  рідні мати та батько, бабуся та дідусь які виховували внука,  ніколи не отримували. 

Доводимо до вашого відома і те, що слідчими у свідка на суді Тараса Радика було вилучено мобільний телефон покійного.  Також відомо, що в  той вечір Т. Радик постійно цікавився мобільним телефоном покійного. Саме телефон міг послужити тим, що Т. Радик вбив Ігоря Максиміва.  Про що повідомив Олег Рибчак  адвокатові пану Сатанівському. 

Олег Рибчак також розказав адвокатові пану Сатанівському, що міліціонери Жидачівського відділку пани Довбняк, Користинський і інші заставили його силою підписати потрібний  папір, який не давали навіть читати. 

Олег Рибачк повідомив адвокатові, що І. Максиміва вбив Тарас Радик, який чомусь став свідком на суді. Відомо, що Тарас Радик признався  Олегу Рибчаку,  що має тепер ТЕЛЕФОН, і просив аби Олег  сказав, як прийде міліція, “що то він (Олег Рибчак) зробив...”. 

Доводимо до Вас те, що Олег Рибчак ніколи не відмовлявся від побачень з рідними, як це подають слідчі та лікарі психіатричної лікарні.

Ми маємо  запитання до Української судової та слідчої системи, до Української демократичної влади:

 

  1. Чи можливо щоби місяць, з моменту арешту Олега Рибчака,  рідні не знали де знаходиться неповнолітній син і онук?

  2. Чи є такі ЗАКОНИ, які не дозволяють три місяця неповнолітньому підозрюваному в скоєні злочину отримати право на захист – на адвоката?

  3. Чи може  слідча та судова системи Жидачівського району Львівської області не давати побачень неповнолітньому з рідними 10 місяців?

  4.Чи можливо таке, аби над підозрюваним проводився суд і до суду не викликали родичів?

  5. На підставі яких свідків, яких письмових доказів по даній справі зодовільнили постанову слідчого прокуратури Жидачівського району?

  6. Хто подавав до суду та в психіатричну лікарню характеристику на Олега Рибчака що він не має освіти, що йому сняться кошмарні сни та інше?

7.  Ми хочемо знати, внаслідок чого наступила смерть І. Максиміва?

  8.  Які уколи сьогодні дають лікарі Олегу Рибчаку в психіатричній лікарні м. Дніпопетровська по вул. Чечеріна, 84?

 У визначений Законом термін просимо Вас письмово повідомити рідних Олега Рибчака щодо прийнятих Вами рішень.

 З повагою  від рідних Олега Рибчака – жителя м. Жидачева Львівської області:

дідусь Олег-Володимир Іванович Сидор  м. Жидічів, вул. Заньковецької, 9,

Додаток:

15.01.07 року в м. Жидачеві Львівської області в районі старого автомобільного мосту сталося вбивство громадянина І. Р. Максиміва. В Злочині звинуватили Олега Васильовича Рибчака, 04.05.89 року народження, жителя м. Жидачева (вул. Заньковецької, 4).

Органами досудового слідства діяння Рибчака О. В.  кваліфіковані за ч. 1 ст. 115 КК України.

Постановою Жидачівського районного суду Львіської області від 19 липня 2007 року (справа № 1-100/07, суддя Жидачівського району О.Й. Галій), згідно АКТу №103 стаціонарної судово – психіатричної експертизи (лікарня по вул.  Кульпарківській, 95 м. Львова) до Рибчака Олега застосовані заходи медичного характеру – госпіталізація до психіатричного закладу із суворим наглядом. 

Згідно ухвали апеляційного суду Львівської області від 23.10.07 року – постанова районного суду набрала законної сили.

Акт №103 підписаний головою комісії – Б.М. Гульчій, членами комісії : А. З. Маланчук,

В.С. Вакулик, Д.В. Мельник на підставі кримінальної справи та поданих

характеристик на Олега Рибчака слідчими прокуратури.

На запит адвоката Володимира Лешеги, щодо здоров'я Олега Рибчака, державний департамент України з питань виконання покарань у Львівській області вих №6184 від 10.09.07 року та вих. № 7777 від 14 листопада 2007 року відповів: На даний час в результаті проведеного лікування наступило покращення психічного стану, не відмічається розладів сприйняття, маячних думок не висловлює. Начальник ЛСІ- полковник - Гальчишин Б. С.»

Вих. №1009/01-43 від 01.10.2007 року: Зав. ЮК Жидачівського району Львівської обл. Пану Лешега В. :” На ваш запит «1408/07 від 26.09. 2007 року повідомляємо, що наведені вами дані, щодо зміни психічного стану Рибчака О.В. після проведеної раніше судової психіатричної експертизи, можуть бути підставою для проведення додаткової судової психіатричної експертизи на предмет визнання психічного стану Рибчака О. В. “ Виконуючий обов'язки заступника головного лікаря з експертизи В.Й. Гуцал . вик. Маланчук А. З.

“Прокурору Львівської області, м. Львів, пр-кт Шевченка, 17-19 від адвоката ЮК Жидачівського району В. Лешеги..

- ”З МОМЕНТУ ВИНЕСЕННЯ експертизи на сьогоднішній день психічний стан обвинуваченого гр. Рибчака О. В. Значно покращився, що підтверджується  листами за №5556 від 14.08.2007 року та №6184 від 10.09 2007 року державного департаменту України з питань виконання покарань у Львівській області, де по сьогоднішній день знаходиться обвинувачений. Як вбачається з листа за № 1009/01-43 від 1 жовтня 2007 року Львівської психіатричної лікарні, вказані довідки з ЛСІ (слідчого ізолятора) можуть бути підставою для проведення додаткової судової психіатричної експертизи на предмет визнання психічного стану гр. Рибчака О. В. на даний час..”

Прокуратура Львівської області розглянула звернення адвоката Лешеги В., яке надійшло з Генеральної Прокуратури України №16-94-07 та залишили  рішення Жидачівського районного суду від 19 липня 2007 року № 1-100/07 р. без змін. Залишилось без змін і рішення Львівського апеляційного суду від 23. 10. 07 року. Прийняте рішення неможливо оскаржити вищестоящому прокуророві, так як з Генеральної прокуратури звернення знову повертаються до Львова.

Про фальсифікацію слідчими документів справи говорить і те, що Згідно акту №103 психіатричної лікарні м. Львова,  «Олег Рибчак з труднощами переводився з класу в клас, закінчив 9 класів, навчався в ПТУ але не закінчив,  «емоційно пригнічений, говорить окремими переверненими фразами, повідомив що вбив сусіда, ..був злий на нього..відмовився від передач з дому» і так далі.

Хто писав такі документи невідомо. Але Олег Рибчак має атестат про середню освіту (ВК №28537414 ( та диплом (№262542), поступив до  інституту (довідка №687 від 05 грудня 2007 року).

Є заяви свідків про упередженість міліції щодо Олега Рибчака в ранішному покаранні умовно. Але їх тоді теж не брали до уваги.

Багато років тому в м. Жидачеві Львівської області міліціонери вже притягалися до кримінальної відповідальності. Але методи допитів залишилися як  і тоді.

З повагою - Сидор Олег-Володимир Іванович