Міжнародний фонд "Відродження"

Чернігівський жіночий правозахисний центр

Благодійна організація „Чернігівський жіночий  правозахисний  центр

  Керівник організації: Лепеха Алла Григорівна
  Адреса організації (юридична):14032, м.Чернігів, вул.Білова,14/31
  Адреса організації ( фактична, поштова):14014, м.Чернігів, вул.Толстого, 120, а/с 797
  Телефон/Факс: (04622) 4-83-26.
  Електронна пошта: 

Благодійна організація "Чернігівський жіночий правозахисний центр" була створена в 1999 році. Свідоцтво про державну реєстрацію організація  отримала від Управління юстиції в Чернігівській області 29 грудня 1999 року, реєстраційний номер свідоцтва 29.

В організації працюють жінки та чоловіки різного віку, різних професій, в основному, з вищою освітою. Серед них юристи, педагоги, психологи, економісти та інші. 

Одним із основних видів діяльності організації є сприяння дотриманню прав людини в установах пенітенціарної системи.

Вже багато років ми співпрацюємо з Чернігівською жіночою колонією, де відбувають покарання неодноразово засуджені жінки.

  Ми  надаємо безоплатну юридичну допомогу засудженим жінкам.

На протязі багатьох років в Чернігівській виправній колонії  функціонує  „громадська приймальня” для засуджених жінок, які відбувають в цій установі покарання.  

З метою надання правової допомоги засудженим жінкам представники нашої організації запрошували до цієї установи  спеціалістів  Чернігівського обласного управління юстиції, працівників Новозаводського районного суду м.Чернігова, спеціалістів відділу реєстрації актів громадянського стану Чернігівського міського управління юстиції,  відділу у справах громадянства,  імміграції та реєстрації фізичних осіб УМВС України в Чернігівській області та інших установ міста і області.

 Питання, з якими звертаються до нас засуджені жінки різноманітні. Серед них: прохання розшукати родичів, близьких; питання оформлення громадянства, паспортів, оформлення спадкового майна, надання допомоги в складанні скарг та позовних заяв до суду, порядок оформлення довіреностей та інше. Особливу увагу наша організація приділяє роботі з засудженими жінками, які мають дітей до 3-х років, проводять з ними  бесіди, тренінги.

  Члени нашої організації  кожного року, напередодні дня святого Миколая,  Різдва, Водохрещі завдяки спонсорській підтримці місцевих підприємців та разом з представниками інших громадських організацій,  вручають різдвяні подарунки дітям, які перебувають у Будинку дитини Чернігівської виправної колонії №44.

   Членами організації зібрані та передані в Чернігівську ВК№44 та Чернігівське СІЗО №31 з метою поповнення бібліотечного фонду  більше тисячі екземплярів книжок.

 Для засуджених жінок Чернігівської ВК№44 і для персоналу Чернігівського СІЗО№31 були організовані виступи артистів Чернігівського обласного академічного музикально – драматичного театру ім.Т. Г. Шевченка на чолі з заслуженим  артистом України Тагановим В. О.,  виступи народного гурту „Калина”, артистів продюсерського центру «МоЦАрт» - дуету «Х-трим», виконавців  брейк-дансу центру молодіжної культури «Альянс», Чернігівського барду - Олени Іванової, ромського ансамблю „Черган” та інших художніх колективів.

За ініціативою членів організації на протязі  багатьох років періодично збираються кошти, на які купуються подарунки, ліки, періодична преса, література як для  дітей Будинку дитини, так і для їх мам, які відбувають покарання  у Чернігівській виправній колонії №44. 

Стало традицією кожного 1 червня, до Міжнародного Дня захисту дітей, зустрічатися разом з представниками інших громадських організацій з жінками, які відбувають покарання в жіночій колонії, і мають дітей; організовувати для них концерт, а дітям Будинку дитини дарувати подарунки. Серед таких подарунків: 4-метровий  килим на підлогу, телевізори, пилосос, дитячі ваги, для дітлахів, памперси, цукерки, печиво тощо.

Цікавими заходами в цих установах були організовані благодійною організацією брейн - ринги „Конституція – основний закон держави Україна”, „Президент – глава держави”,  «Україна –моя держава», спартакіади до Дня незалежності України.

 Кожного 1 вересня – в День Знань зусиллями нашої організації збираються кошти для придбання канцелярського приладдя (ручки, олівці, зошити та інше) для засуджених жінок, які відбувають покарання в Чернігівській ВК№44 та навчаються. Приймаємо участь і у святкуванні останнього дзвоника в Чернігівській ВК№44.  

  Наша організація надає різноманітну допомогу жінкам, в тому числі і жінкам, які мають дітей, і після звільнення із виправної колонії.

Члени нашої організації є членами міської, обласної спостережних комісій, які створені при органах місцевої влади для забезпечення громадського контролю за дотриманням прав та законних інтересів засуджених та звільнених осіб..

 Ми організуємо та проводимо семінари, тренінги для членів спостережних комісій, персоналу установ.

   Ще один напрямок роботи організації – співпраця з кримінально-виконавчою інспекцією міста та області, які виконують альтернативні види покарань.

 Проводимо тренінги для неповнолітніх, які перебувають на обліку в кримінально-виконавчій інспекції міста Чернігова.  Тренінги із неповнолітніми організовуємо та проводимо на базі Чернігівського юридичного коледжу Державного департаменту України з питань виконання покарань при активній участі його працівників.

Разом з неповнолітніми  проводимо суспільно-корисні акції, спільні дії на забезпечення дотримання їх прав та законних інтересів.

Видаємо разом з науковцями  учбових закладів методичні посібники для працівників пенітенціарної системи.

З метою привернення уваги громадськості до проблем пенітенціарної системи, до проблем дітей, які знаходяться в установах відбування покарань, разом з їхніми матерями та до проблем неповнолітніх, засуджених до альтернатив,  проводимо круглі столи, семінари, тренінги, конференції, громадські слухання. Співпрацюємо з засобами масової інформації.