Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

На Департамент виконання покарань і його підопічних чатують зміни.

Людмила Коваль

Державний департамент України з питань виконання покарань найближчим часом буде розформовано і реорганізовано відповідно до розробленої в Секретаріаті Президента України концепції реформування Державної кримінально-виконавчої служби.

Як повідомило УНІАН з посиланням на джерело в Секретаріаті президента, нова концепція реформування пенітенціарної системи враховує усі зауваження правозахисників і має на меті створення гнучкої тюремної системи, де ДКВС має стати цивільною службою і підрозділом Міністерства юстиції, як це було зроблено в усіх посттоталітарних країнах Центральної та Східної Європи.

Концепція забезпечує дотримання прав осіб, позбавлених волі, захист інтересів особи, суспільства і держави, комплекс заходів, спрямованих на зменшення повторної злочинності серед осіб, що відбувають або відбули кримінальні покарання, створення умов для виправлення і адаптації в суспільстві колишніх в`язнів, приведення умов утримання засуджених і осіб, узятих під варту, у відповідність з вимогами національного законодавства і відповідних європейських норм.

Очікується, що Президент підпише Указ про затвердження Концепції реформування Державної кримінально-виконавчої служби найближчим часом.

джерело:  http://human-rights.unian.net/ukr/detail/187448


В той же час, Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує парламенту прийняти закон про внесення змін до Кримінально-процесуального та Кримінально-виконавчого кодексів України (щодо забезпечення захисту прав засуджених осіб в установах виконання покарань).

Автор законопроекту – народний депутат В.Швець (БЮТ), зазначив: «Документ підготовлено з урахуванням стану справ, що склався у сфері виконання покарань, та з метою більш ефективного забезпечення захисту прав засуджених осіб в установах виконання покарань, гуманізації кримінальних покарань і умов їх відбування, що сприятиме створенню позитивного іміджу України за її межами».
Законопроектом, за його словами, зокрема, пропонується «встановити максимальні терміни тримання підсудного під вартою у якості запобіжного заходу; змінити складову мети Кримінально-виконавчого кодексу, а саме – здійснення кари й створення умов для виправлення, а також запобігання вчиненню нових злочинів (діючим Кодексом передбачено лише виправлення та ресоціалізацію засудженого)».

Зміни також передбачають заборону дискримінації засуджених за ознакою раси, кольору шкіри, статі, мови, релігійних, політичних та інших переконань, національного або соціального походження, майнового стану, сімейного становища або за іншою ознакою.
Проектом пропонується розширити повноваження щодо громадського контролю. Так, згідно з законопроектом, без спецдозволів допускаються на території установ виконання покарань члени Європейського Комітету із запобігання катувань чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню та Голова й члени спостережних комісій. Крім того, таке право будуть мати Міністр юстиції України, а також за його дорученням посадові особи Міністерства юстиції України, його територіальних підрозділів.
Документом пропонується скасувати тримання жінок у дільницях посиленого контролю; передбачити, що засуджені можуть отримувати правову допомогу також і від близьких родичів; привести розмір мінімальної жилої площі на засудженого у відповідність до європейських стандартів, а саме – (4 кв.м.), проти діючих за Кодексом – 3 кв.м.; збільшити кількість телефонних розмов (замість однієї розмови на місяць – встановити розмови без обмежень).

Законопроект передбачає виключення вимоги щодо обов’язковості праці засудженого; надання дозволу на отримання посилок без обмежень, а засудженим, що перебувають у колоніях з мінімальним рівнем безпеки, на отримання кореспонденції без її перегляду; пом’якшення умов відбування покарання неповнолітніми; зміну умов тримання для засуджених до довічного позбавлення волі, а також щодо звільнення від відбування покарання.

Члени Комітету підтримали законопроект, прийняття якого, на їхню думку, «створить належне правове забезпечення для гуманізації системи виконання покарань в Україні, розбудови демократичної правової держави, підвищення рівня захисту прав і свобод громадян, які відбувають покарання, у тому числі у місцях позбавлення волі, та забезпечить дотримання міжнародних зобов’язань України у сфері виконання покарань».

джерело: http://www.khpg.org/index.php?id=1207147802


щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном