Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Що відбувається в системі виконання покарань?

Юрій Чумак | khpg.org.ua
«Круглий стіл» на цю тему відбувся у харківському прес-центрі «Майдан Свободи» 2 квітня.

Наприкінці минулого тижня група засуджених Темнівської виправної колонії № 100 поблизу Харкова на знак протесту проти дисциплінарних заходів адміністрації, заподіяла собі порізи, за що до них застосували силу. Цей випадок і став приводом до проведення «круглого столу», на який, крім співголови Харківської правозахисної групи Євгена Захарова, було запрошено й начальника Харківського управління Державного департаменту з питань виконання покарань Олександра Кизима, втім, останній на захід не з’явився.



Отже, відповідати на запитання ведучого та журналістів довелося самому Євгену Захарову. Він зазначив, що однією з основних причин подібних акцій протесту, які проводяться засудженими, є те, що в Україні ув’язнені до цих пір утримуються в досить важких та поганих умовах. За його словами, вітчизняна система виконання покарань потребує реформування: в даний час вона більше нагадує радянський ГУЛАГ, ніж пенітенціарну систему європейської країни.

До цього призводить і погане державне фінансування. У найважчі роки, з 1999 по 2000, на харчування одного ув’язненого виділялося приблизно 30 коп. на день, а на медичне обслуговування – лише 4 коп. Зараз ситуація дещо покращилась (з годуванням і меддопомогою таких серйозних проблем немає), проте, коштів, що виділяються, все одно недостатньо.

Постійні спалахи насильства, які регулярно трапляються в установах виконання покарань є свідченням системної кризи в роботі Департаменту. Так, у тюрмах і колоніях дійсно утримуються далеко не ангели, але випадки використання побиття засуджених в якості засобу, завдяки якому «ламають» скаржників та непокірних, є непоодинокими та не можуть мати ніякого виправдання, – переконаний правозахисник.

Крім того, система закрита для громадського контролю. За словами Захарова, в цьому плані немає жодних проблем з МВС – спеціально створені мобільні групи регулярно відвідують ІТТ і перевіряють, в яких умовах знаходяться затримані. А ось з Державним департаментом України з питань виконання покарань відношення не склалися: адміністрації колоній, як правило, негативно ставляться до візитів правозахисників.

Тому Харківська правозахисна група наполягає на реформуванні установ виконання покарань в Україні. Департамент необхідно передати в упорядкування Мін’юсту, як наша держава обіцяла ще при вступі до Ради Європи. В Україні діє занадто жорстка кримінально-виконавча система, яку треба переглядати в бік пом’якшення. Бо часто суди засуджують до позбавлення волі тих, хто на таке покарання не заслуговує. На думку Є. Захарова, близько 30 % ув’язнених в колоніях загального режиму взагалі могли б не «сидіти».

До речі, як повідомив «УНІАН», нова концепція реформування пенітенціарної системи, розроблена в Секретаріаті Президента, «враховує усі зауваження правозахисників і має на меті створення гнучкої тюремної системи, де ДКВС має стати цивільною службою і підрозділом Міністерства юстиції, як це було зроблено в усіх посттоталітарних країнах Центральної та Східної Європи».

Очікується, що Президент підпише Указ про затвердження Концепції реформування Державної кримінально-виконавчої служби найближчим часом.

Довідка «ПЛ»:

В Україні щорічно притягуються до кримінальної відповідальності близько 200 тис. осіб, близько чверті з них – майже 50 тис. – отримує покарання у вигляді позбавлення волі. В установах виконання покарань на сьогодні перебуває близько 160 тисяч осіб, з них більш як 1,4 тис. засуджені до довічного позбавлення волі.