Міжнародний фонд "Відродження"

Західна виправна колонія (№97)

86121 м. Макіївка Донецької області, пров. Тореза, Червоногвардійський р-н
начальник виправної колонії Приймачов Володимир Васильович
(062) 302-03-56

Західна виправна колонія № 97 Управління Державного Департаменту Україниз питань виконання покарань у Донецькій області

Установа була заснована у 1947 р. на території Ворошиловської лікарні м. Донецька під назвою п/с №17. У 1949 р. табір військовополонених, які утримувалися в колонії, було організаційно ліквідовано. Після декількох реорганізацій установа неодноразово була перепрофільована та розширена. З 1950 року установа перейменована у почтову скриньку ЮЄ-312/155. У період з 1961-1981 рр. проводилося розширення промислової та житлових частин, розширювалася номенклатура продукції. З 1966 р. установа існувала під назвою «ЮЄ 312/97». У 1983 р. почалась кардинальна реконструкція, в результаті якої обсяги виробництва були збільшені у 2,5 рази в порівнянні з попередніми. У 1991 році установа ЮЄ-312/97 була перейменована в установу виконання покарань №97. Всі етапи розвитку установи пов’язані з конкретними іменами її колишніх керівників Бурштейн Г.М., Лобань Д.Я., Незнаєма А.Г., Ларіонова І.С., Асатряна В.Т., Паламарчук В.І., Єрьоменка В.А., Сасіна Г.О. та Кулікова В.Т.

На даний час установу очолює Приймачов Володимир Васильович

 Зараз колонія має назву Західна виправна колонія (№ 97). Кількість засуджених складає 1264 осіб.

 Головне завдання підприємства колонії – це працевлаштування засуджених, ресоціалізація та їх підготовка до інтеграції у суспільство на факт закінчення терміна щодо позбавлення волі. Загальна площа підприємства – 146257 м.кв. Основний вид діяльності підприємства – оброблення металу, виробництво машин та устаткування: виготовлення навісного обладнання для сільськогосподарських та комунальних машин, котельного обладнання, різноманітних металовиробів. Підприємство також надає послуги по виготовленню швейних виробів, будівельних матеріалів.

 Засуджені, які не мають первинної професійної освіти, мають можливість пройти курс професійно – технічного навчання, яке проводиться на базі Західного навчального центру №97. Кожного року в центрі навчаються 200 засуджених. При колонії функціонує вечірній філіал загальноосвітньої школи № 58 – 9 -12 класи, де навчаються 119 засуджених.

 У медичній частині колонії проводяться амбулаторне, стаціонарне лікування, огляди засуджених, їх диспансеризація. Є амбулаторія, рентген-кабінет, фізіокабінет, маніпуляційний кабінет, лабораторія, аптека. Середня кількість амбулаторного прийому складає 90 осіб на добу, включно екстрених хворих. Середня кількість наповнення стаціонару 13 місць – 1% від наповнення установи засудженими. З боку медичної частини проводиться робота з надання структурним службам певної допомоги, у тому числі з нагляду за виконанням вимог санітарно-епідемічних норм.

 Колонію відвідують представники 7 релігійних конфесій, у богослужіннях беруть участь майже 400 засуджених. З боку релігійних організацій засудженим колонії надається допомога: психологічна – з метою ресоціалізації та гуманітарна. Служіння відбуваються у клубі установи, який обладнаний на 450 місць, також функціонує кімната для молитов.

 Для постійних занять різними видами спорту обладнаний спортивний зал. Двічі у рік серед засуджених проводяться турніри з міні футболу, настільному тенісу, шахів та шашок, літні спартакіади.

 Щотижня для засуджених демонструються фільми. Працюють 5 гуртків - вокально–інструментальний, художньої самодіяльності, народної творчості, фізкультурно–оздоровчий, шаховий.