Міжнародний фонд "Відродження"

Артемівський слідчий ізолятор

84500 м. Артемівськ Донецької області, вул. Ціолковського, 4
начальник СІЗО Мироненко Володимир Олексійович
(062) 746-20-79

Артемівський слідчий ізоляторУправління Державного Департаменту Україниз питань виконання покарань у Донецькій області

Перша згадка про в'язницю в м. Бухмут ( нині м. Артемовськ) відноситься до 1808 року.

У жовтні 1823 року Малоруський і Бессарабський генерал – губернатор відзначав наявність в Бахмуті крім міської і тюремну лікарню. У 1896 році виділена земля під забудову нового тюремного замку. По клопотанню тюремного інспектора Полікарпа Петрушевського була виділена земля під тюремні городи.

 Будівництво в’язниці за наказом російського імператора Миколи ІІ проводилось з 1908р. по 1912р. На початок будівництва об’єкту у місті вже функціонувала залізниця, яка зв’язувала Харків з Юзівкою (тепер м. Донецьк). Тому, площу під будівництво відвели біля станції, з метою здійснення етапування засуджених пішки по тунелю від в’язниці до спецвантажівок. У період Великої Вітчизняної війни тунель був завалений та більш не функціонував. У 1941р. установа була евакуйована до Алтайського краю, будівлю в’язниці було зруйновано. Після визволення Донбасу від німецько–фашистських загарбників у 1943р. почалось відбудування в’язниці.

 У 1964р. Артемівська в’язниця була реорганізована у слідчий ізолятор.

  У різні роки ізолятор очолювали: Павлов, Пресняков З., Кряженко А.П., Водважко М.М.,

  На даний час установу очолює  Мироненко Володимир Олексійович

Цільових засобів на будівництво об'єктів ізолятора не виділялося. Тому в 1960 році була організована позабюджетна виробнича діяльність. А в 1961 році був побудований двохповерховий корпус учбово-виробничих майстерень, де працювало 300 чоловік засуджених, які чекали вступу вироку в законну силу або етапування до місця відбування покарання.

 У 1964 році побудована і здана в експлуатацію котельна.

 У 1974 році був підведений газ і котельна переобладнана під газ (у 1964- 1968 г.г. пічне опалювання всіх приміщень замінене на центральне).

 У 1974 -1975 г.г. побудовані виробничі склади, гаражі. У 1979-1984 г.г. побудовані овочесховище на 500 тонн овочевої продукції.

 Враховуючи зростання злочинності і чисельність тримання ув’язнених під варту існуюча будівля не задовольняла вимогам. У 1976 році в слідчому ізолятор № 2 міста Артемовська (до 1964 року - в'язниця) був зведений перший пристрій до будівлі на 230 міст і в 1978 році другий - на 220 міст. У 1990 році був зданий в експлуатацію третій корпус на 600 міст.

 У теперішній час слідчий ізолятор розраховано на 1850 засуджених, середньомісячна чисельність у 2007. склала 1718 людини, у тому числі 90 жінок та 80 неповнолітніх.

 При Артемівському слідчому ізоляторі функціонує вечірнє відділення загальноосвітньої школи №1, проводиться набір учнів у 9-11 класи з числа неповнолітніх засуджених та засуджених відділення СПС.

 Медична частина - це структурний підрозділ ізолятора, який надає допомогу особам, ув’язненим під варту. До складу медчастини входять амбулаторія, стаціонар на 37 ліжок, ізолятор та аптека. У амбулаторії знаходяться кабінети лікарського прийому, лабораторії, рентгенографічний та флюорографічний кабінети та ін. Медізолятор складається з камер для хворих: на психічні відхилення, захворювання шкіри, венеричні захворювання. Хворі на туберкульоз утримаються у відокремлених палатах-камерах.

 Медчастина цілком забезпечена медичним обладнанням та інструментарієм, медикаментами для лікування усіх категорії хворих, а також дезінфекційними засобами.

 Слідчий ізолятор співпрацює з 3 релігійними конфесіями м. Дзержинська. Служіння проходять у спеціально відведеному приміщенні.

 У відділенні господарського обслуговування слідчого ізолятору розташований тренажерний спортивний зал. Працює кружок з шахів. Артемівським міськвиконкомом для засуджених організована шефська фізично – спортивна робота із залученням спортсменів з різних міських спорторганізацій, проведенням концертних програм та спектаклів.

 Артемівський слідчий ізолятор міцно співпрацює з громадськими організаціями. На базі установи Жіночим соціальним еколого-правовим центром були реалізовані: проект «Школа реабілітації для ув’язнених жінок», при фінансовий підтримці Міжнародного Фонду «Відродження»; проект «Міст» (учбово-консультаційний пункт для неповнолітніх, які утримуються у слідчому ізоляторі); програма «Міжнародна в’язнична реформа»; проект «Оранта» (надання соціальної, психологічної та правової допомоги молоді).

 Завдяки проведенню цих програм, у слідчому ізоляторі функціонує учбово-консультаційний пункт, обладнаний двома комп’ютерами, теле-відео апаратурою, музичним центром, необхідною учбовою та художньою літературою.

 Під час реалізації проекту «Фізичне виховання неповнолітніх» була утворена матеріально - технічна база, придбано необхідне спортивне обладнання: велотренажер, бігова доріжка, силова вишка, шведська стінка, тенісний стіл. Розроблена учбова програма і цикл лекцій з фізичного виховання, методичні рекомендації щодо зниження рівня кризисних ситуацій серед неповнолітніх в умовах обмеження волі.

 Співпрацюючи з громадськими організаціями, колектив слідчого ізолятора максимально сприяє забезпеченню прав засуджених на організацію їх вільного часу, заняття фізичною культурою, виходячи з потреб міжнародних погоджень та нормативних документів, які регламентують діяльність слідчого ізолятора.