Міжнародний фонд "Відродження"

Звуження прав засуджених в Департаменті триває

Алла Лепеха
14 квітня 2008 року благодійна організація „Чернігівський жіночий правозахисний центр” звернулась до Департаменту з проханням повідомити, яким нормативно-правовим актом Державного департаменту України з питань виконання покарань визначається порядок надання засудженим короткочасових виїздів у зв’язку з винятковими обставинами.

05 травня 2008 року за №3/5-422 організація отримала відповідь, яка дещо здивувала.
В абзаці 2 відповіді зазаначено:
- „дійсно, наказом Департаменту від 11.01.2008 року №1 скасовано норми, якими було визначено порядок надання засудженим короткочасових виїздів, але на даний час практика їх надання не призупинена. І надаються вони за аналогією норм, що були визначені у наказі Департаменту від 23.03.2000 року №38 дск.”
У своїй відповіді фахівці центру наголошують:
„З таким твердженням ми не можемо погодитись з таких підстав, а саме:
1.Відповідно до п.3 наказу ДДУПВП №1 від 11.01.2008 „Про затвердження інструкції про роботу відділів установ виконання покарань та слідчих ізоляторів по контролю за виконанням судових рішень” в імперативній формі зазначено „визнати таким, що втратив чинність наказ Департаменту від 23.03.2000 року №38 дск „„Про затвердження інструкції про роботу відділів спеціального обліку слідчих ізоляторів та Інструкції про роботу відділів спеціального обліку виправно-трудових установ”. Відповідно до ч.1 ст.58 Конституції України „закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі...”. На нашу думку, аж ніяк норми наказу №38 дск щодо порядку надання засудженим короткочасових виїздів у зв’язку з винятковими обставинами застосовуватися не можуть.
2.Нам здається, що в наказі ДДУПВП №1 від 11.01.2008 року має місце прогалина у праві.
3.Аналогія закону або права може застосовуватися при наявності прогалин у галузі цивільного законодавства.
Ми вважаємо, що однією із вагомих причин порушення прав і законних інтересів засуджених, які призводять до надзвичайних подій в установах виконання покарань України є видання Державним департаментом України з питань виконання покарань наказів, які не відповідають духу Конституції України, існуючому кримінально-виконавчому законодавству. Видання цих наказів, які в свою чергу є обов’язковими для виконання персоналом пенітенціарних закладів, призводить до деформування правосвідомості співробітників і існування в середовищі працівників пенітенціарної системи такого явища, як правовий нігілізм.
Ми прагнемо до конструктивного співробітництва з Департаментом і зацікавлені в тому, щоб нормотворча діяльність відповідала Конституції України, міжнародно-правовим угодам, ратифікованими Верховною Радою України, існуючому кримінально-виконавчому законодавству і вважаємо прикрим непорозумінням такі відповіді, які надсилаються на нашу адресу Вашими співробітниками.”

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном