Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Диплом за ґратами

Мар’яна ГАЙДУЧИК | Експрес
Виявляється, отримати диплом можна й перебуваючи за ґратами. Принаймні така можливість є у тих, хто опинився у Черкаській виправній колонії № 62. Тут за підручники взялися сімнадцять засуджених.
За партами сидять в'язні. Хтось із них розв'язує задачі, хтось — пише твір, а ще хтось — тести. Погляд студентів зосереджений і пильний. У класі не чутно шепотіння та шарудіння — йде іспит.
"А ще у колонії неможливо прогуляти пари: нас конвой приводить і відводить..."
Першим із місцевих засуджених, хто здобув вищу освіту за ґратами, став 27-річ-ний Іван Чигирин, який отримав диплом фінансиста.
"Після складання екзаменів мене відразу зарахували на четвертий курс, оскільки до колонії я навчався в одному з київських вищих навчальних закладів, — розповідає колишній студент. — Якщо порівняти навчання, то відмінностей практично немає. Хіба тутешнє навчання подібне до заочного. Тут створено всі умови: є бібліотека, наукова література, оснащений комп'ютерний клас та чотири аудиторії для занять. Єдине, що списати неможливо, треба надіятися лише на свої сили, адже в кожного зі студентів індивідуальні завдання. А ще у колонії неможливо прогуляти пари: нас конвой приводить і відводить..."Єдиною допомогою для засуджених є конспекти старшокурсників, які як реліквія передаються з рук у руки. До речі, цього року у місцях позбавлення волі вищу освіту здобуває близьке 90 осіб.
"Тепер немало засуджених хоче отримати диплом, — каже Андрій Стрижов, начальник із соціально-виховної та психологічної роботи. — Та не всі родичі засуджених мають змогу щороку платити за навчання адже його вартість — дорожча, ніж у звичайному вузі. Нині вищу освіту у нас здобувають 17 осіб, але вони стануть останніми, хто отримає диплом за ґратами. Адже запровадження зовнішнього незалежного оцінювання знань передбачає складання тестів у спеціально визначених пунктах. А їх створення на базі місць позбавлення волі, на жаль, не передбачено законодавством".

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном