Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Громадськість в проекті ОБСЄ

Валентин Збираль, голова БО «Піклувальна рада», керівник проекту | Михайло Васюта
Протягом 2007 - 2008 рокув межах проекту "Розвиток громадянського суспільства в Україні", який здійснюється Координаторм проектів ОБСЄ в Україні та ІСАР "ЄДНАННЯ" за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії БФ "Самодопомога" реалізовував проект "Сприяння громадськості у захисті прав людини в установах виконання покарань Львівської області".

Громадські організації, які беруть участь у виправленні та ресоціалізації засуджених, мають сьогодні широкі можливості долучитися до подальшого процесу гуманізації системи виконання покарань відповідно до європейських стандартів. У п’яти областях України: Кіровоградській, Львівській, Луганській, Херсонській та Хмельницькій протягом 2006-2008 років громадськими організаціями втілюються у життя заходи з рамках проекту “Розвиток громадянського суспільства в Україні”, який здійснюється Координатором проектів ОБСЄ в Україні та ІСАР “Єднання” за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

Програма Данії щодо розвитку двосторонніх відносин із сусідніми східними та південно-східними країнами Європейського Союзу ставить за мету просування відкритого і демократичного суспільcтва, заснованого на принципах верховенства права та стабільного політичного та економічного розвитку Серед тематичних пріоритетів діяльності за напрямком “Дотримання прав людини у сфері діяльності правоохоронних органів” є такі як гуманізація системи виконання покарань, реінтеграція засуджених у суспільство, медіація у кримінальних справах, підвищення кваліфікації державних службовців і членів організацій громадянського суспільства, підвищення рівня правової освіти населення та інші Громадські організації Львівщини активно долучилися до даного напрямку роботи. Так, Благодійний фонд “Простір без конфліктів” (президент фонду Олеся Бік) у Самбірській виховній колонії створив «Школу медіатора». Проведено тренінги для неповнолітніх про альтерна-тивне роз’язання конфліктів, семінари для персоналу про роботу з девіантними підлітками та відновне правосуддя як метод профілактики злочинності серед дітей.

Благодійним фондом “Самодопомога” (голова фонду Катерина Котик) спільно з управлінням Державного департаменту України з питань виконання покарань у Львівській області створено громадські ради при установах виконання покарань, для співробітників, членів спостережних комісій та громадських організацій організовано навчальні семінари, проведено моніторинг дотримання прав засуджених осіб та співробітників.

Цікаву роботу в напрямку реінтеграції засуджених у суспільство проводить Громадська рада при управлінні Державного департаменту України з питань виконання покарань у Львівській області. Завдяки ініціативі її керівника Олександра Косторного у Львівській виправній колонії №48 обладнано комп’ютерний клас для підготовки користувачів та операторів персонального комп’ютера. Планується, що за час навчання з числа кращих учнів будуть підготовлені інструктори, які продовжать навчання інших засуджених після закінчення проекту. Результативність створення комп’ютерного класу буде визначена за кількісними показниками засуджених, які склали екзаменаційні заліки за програмою “Оператор ПК”, результатами психологічного дослідження поведінки засуджених до початку і після закінчення навчання, результатами опитування працівників колонії, а також за показниками подальшою працевлаштування засуджених після їх звільнення.

Робота громадських організацій у вибраних п’яти пілотних областях сприяє подальшому розвитку і посиленню громадянського суспільства в Україні, що цілком збігається з метою української влади і надалі розвивати та покращувати практику демократичних перетворень.

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном