Міжнародний фонд "Відродження"

Стрижавська виправна колонія подала до суду позов до Вінницької правозахисної групи

Ленінський районний суд м. Вінниці
ПОЗИВАЧ: Стрижавська виправна колонія управління
Державного департаменту України з питань виконання покарань у Вінницькій області (№81)
смт. Стрижака, вул.. Алеї,30, Вінницького району, Вінницької області, п/і 23210
Відповідач: Міська громадська організація Вінницька
правозахисна група
керівник Гройсман Дмитро Леонідович Вул. Стахурського, 72, кв. 57, м. Вінниця, п/і 21050
ПОЗОВНА ЗАЯВА про захист честі, гідності, ділової репутації юридичної особи
На Інтернет-сайті "Радіо свобода" http://www.orig.radiosvoboda.org 26.05.2008 року під заголовком "Координаторові Вінницької правозахисної групи Дмитрові Гройсману завдали тяжких травм" розповсюджена інформація наступного змісту: "Найвірогідніша версія, що напад пов'язаний із правозахисною діяльністю потерпілого, повідомляє прес-служба Уповноваженого з прав людини. За інформацією прес-служби уповноваженого Верховної Ради з прав людини, напад скоїли в ніч проти суботи у під'їзді будинку у Вінниці, де мешкає правозахисник. Зараз потерпілий із черепно-мозковою травмою перебуває в реанімації. Нападники, як свідчить отримана омбудсменом інформація, чекали саме на Гройсмана, коли той повернеться додому. Це робить найвірогіднішою версію, що напад пов'язаний із правозахисною діяльністю потерпілого, повідомляє прес-служба."
В газеті "33 канал" від 11.06.2008 року № 25 на 2-й сторінці у статті "У Стрижавській колонії повісився ще один в'язень" Дмитро Гройсман у своєму інтерв'ю заявив: "Коли мене запитали, кого я підозрюю у вчиненні на мене нападу, я заявив, що можу підозрювати у цьому осіб, які пов'язані із управлінням виконання покарань у Вінницькій області".
Письмові звинувачення , що напад на Гройсмана Д.Л. скоєно працівниками, пов’язаними з управлінням виконання покарань у Вінницькій області, є безпідставними, надуманими і такими, що не мають свого підтвердження. Таке твердження підриває авторитет та ділову репутацію всієї кримінально-виконавчої системи і Стрижавської виправної колонії № 81 зокрема.
У прес-релізі, підписаному координатором Вінницької правозахисної групи Гройсманом д., розповсюдженому Вінницькою правозахисною групою 09.06.2008 року під заголовком "З УКРАЇНСЬКОГО ГУЛАГу ПРОДОВЖУЮТЬ МАСОВО НАДХОДИТИ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ЗНУЩАННЯ НАД ЗАСУДЖЕНИМИ" зазначено наступну інформацію: "Вінницька правозахисна група продовжує отримувати інформацію про катування та приниження, яких зазнають засуджені системи українського ГУЛАГу -Державного департаменту України з питань виконання покарань.
На минулому тижні ми повідомляли про два випадки самогубств, які мали місце у Стрижавськіи ВК №81 (Вінницька область), загалом протягом десяти останніх днів в Україні позбавили себе життя четверо засуджених.
За останню добу до Вінницької правозахисної групи надійшла інформація про масові побиття засуджених в Стрижавськіи ВК №81, та в Темнівськїй ВК №100 (Харківська область). Так, відповідно з інформацією, яка є в розпорядженні ВПГ, 7-8 червня співробітниками Стрижавської ВК №81 було жорстоко побито таких засуджених; Гудзинський В.А., Целовальников Д.А., Моток А.А. - на тілах вказаних засуджених є сліди від побоїв, тому адміністрація колонії робить усе для того, аби не допустити для зустрічі з ними пресу та правозахисників. Причина побиття - незгода засуджених із жорстоким приниженням людської гідності з боку адміністрації колонії та попередження з боку засуджених про те, що вони вдаватимуться до акцій мирного протесту проти приниження людської гідності.
Ми наголошуємо на тому, що останнім часом надходження інформації про жорстокі порушення прав засуджених набуло масового та регулярного характеру. Керівництво Державного департаменту України з питань виконання покарань не виконує покладених на нього функцій забезпечення дотримання щодо засуджених прав людини, зокрема і свободи від катувань та жорстокого поводження.
Ми просимо Уповноваженого ВР України з прав людини пані Карпачову Н.І. відвідати ВК № 100 та ВК №81, зустрітися з засудженими, які вказані в цьому повідомленні, ми вимагаємо від Уряду України негайно розглянути питання про ситуацію в установах системи кримінальних покарань та про відповідальність керівництва ДДПВП.
Ми просимо представників ЗМІ вимагати надання можливості відвідати вказані колонії та зустрітися з засудженими."
Відповідно до журналів обліку застосування до засуджених фізичної сили, спеціальних засобів, до засуджених Гудзінського В.В., Целовальникова Д.А., Моток О.О. за період відбування покарання у Стрижавськіи виправній колонії (№81) фізична сила, спеціальні засоби не застосовувались.
У власноручно написаних поясненнях засуджені Гудзінський В.В., Целовальников Д.А., Моток О.О., а також інші засуджені Стрижавської виправної колонії (№81) вказали, що з боку адміністрації установи до них не застосовувались спеціальні засоби, фізична сила, чи будь-яке приниження людської гідності. Засуджені повністю задоволені умовами проживання та харчуванням.
Письмові звинувачення щодо Стрижавської виправної колонії № 81, про масове побиття засуджених є безпідставними, надуманими і такими, що не мають свого підтвердження. Таке твердження підриває авторитет та ділову репутацію всієї кримінально-виконавчої системи і Стрижавської виправної колонії №81 зокрема.

У прес-релізі Вінницької правозахисної групи від 20.06.2008 року розповсюджено статтю під заголовком "КАТУВАННЯ В УКРАЇНСЬКИХ
ТЮРМАХ: ПОВІДОМЛЕННЯ ПРОДОВЖУЮТЬ НАДХОДИТИ" наступного змісту (подається повністю, мовою оригіналу):
З початку червня цього року двоє засуджених ВК №81, що на Вінниччині вчинили самогубства. Адміністрація кримінально-виконавчої системи підтвердила факт надзвичайної події лише після оприлюднення інформації про самогубства Вінницькою правозахисною групою. Загиблих поховали на території тюремного кладовища, про результати розслідування обставин та причин, що могли сприяти самогубствам громадськості повідомлено не було.
19 червня Вінницька правозахисна група отримала інформацію про чергову надзвичайну подію у ВК №81. Цього разу нам повідомили про те, що протестуючи проти нелюдського ставлення адміністрації ВК №81, засуджені Шевченко Сергій та Іванишин Денис скоїли акти самокаліцтва, заподіявши собі різані рани. Актам самокаліцтва, за інформацією, що надійшла до ВПГ, передувало побиття вказаних засуджених співробітниками колонії. Наразі засуджені Шевченко та Іванишин утримуються в дільниці посиленого контролю, медична допомога в повному обсязі їм не надається.
В ситуації, коли пенітенціарна система залишається закритою для громадського контролю, коли неможливе ефективне представництво інтересів засуджених в оскарженні до суду протиправних дій адміністрації пенітенціарних установ, неможливо здійснити незалежну об'єктивну перевірку повідомлень про порушення прав засуджених, що надходять з колонії, тюрем та СІЗО України. Досі немає інформації про результати скарг засуджених Маргарит та Карпенко, які раніше цього місяця повідомляли про фізичне насильство з боку адміністрації.
Вінницка правозахисна група вважає, що два випадки самогубства протягом одного місяця у ВК №81, регулярні повідомлення про застосування фізичного насильства та приниження людської гідності щодо засуджених у вказаній колонії мають стати підставою для перевірки неупередженою та незалежною від керівництва Державного департаменту України з питань виконання покарань комісією, до участі в роботі якої необхідно включити представників правозахисних громадських організацій, надавши членам комісії можливість провести із засудженими зустріч без присутності представників адміністрації колонії для того, аби належним чином документувати можливі факти порушень прав засуджених без загрози подальших репресій щодо скаржників. Нами направлено звернення до Першого віце-прем'єр-міністра України О.В.Турчинова з вимогою негайно направити до ВК №81 урядову комісію із залученням представників ЗМІ та правозахисник організацій для перевірки повідомлень, про грубі та систематичні порушення прав засуджених, приниження їхньої людської гідності, застосування щодо них незаконного насильства.
20 червня 2008 року керівником міської громадської організації Вінницької правозахисної групи Гройсман Дмитром Леонідовичем направлено статтю до Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини.
При проведенні опитування зазначених осіб встановлено, що 19.06.2008 року фізична сила та спеціальні засоби до них не застосовувались, тілесні ушкодження вони собі не заподіювали . Дані засуджені з дільниць ресоціалізації до дільниці посиленого контролю не переводились.
Також встановлено, що зі скаргами на дії адміністрації вони не звертались, конфліктів серед засуджених не мали та не мають, характеризуються позитивно, мають ряд заохочень. Дані факти підтверджуються також і поясненнями інших засуджених установи.
З даного приводу також опитано чергового помічника начальника установи капітана внутрішньої служби Костюка А.А., який чергував по установі з 19.06.2008 року по 20.06.2008 року, даний співробітник зазначив, що за час чергування по установі надзвичайних подій не траплялось, спеціальні засоби та фізична сила до засуджених не застосовувалась особи з колото-різаними ранами не виявлялись та до медичної частини не доставлялись.
23.06.2008 року в кабінеті начальника установи в присутності Голови громадської ради при УДДПВП України у Вінницькій області здійснено тілесний огляд засуджених: Шевченка С.В., Іванчишина Д.С. Іванішина В.М., Маргарита Д.О. та Карпенка С.В. на предмет тілесних ушкоджень, гематом, садин та крововиливів . В результаті огляду тілесних ушкоджень виявлено не було, про що складено відповідні акти.
Порушень законодавства чи особистих прав і свобод засуджених встановлено не було.
Письмові звинувачення щодо Стрижавської виправної колонії № 81 про каліцтва є надуманими і такими, що не мають свого підтвердження. Таке твердження підриває авторитет та ділову репутацію всієї кримінально-виконавчої системи і Стрижавської виправної колонії № 81 зокрема.

Наведені факти у статтях не відповідають дійсності та принижують ділову репутацію юридичної особи Стрижавської виправної колонії №81 і всього особового складу працівників установи. Поширення неправдивих чуток також створює напружену обстановку серед засуджених, які від таких публікацій перебувають в агресивному стані, що може привести до масових безпорядків і порушень громадського порядку, непередбаченим наслідкам кровопролиття, масовим жертвам. Це ганьбить та підриває авторитет Держави Україна.
Автор безпідставно звинувачує особовий склад установи у здійсненні діяльності, яка суперечить вимогам чинного законодавства та інтересам суспільства. Для того, щоб стверджувати про наявність будь-яких фактів, необхідно мати для цього законні підстави , які підтверджуються відповідними документами або іншими законно здобутими доказами.
Своїми незаконними діями-поширенням інформації, що не відповідає дійсності, відповідач принизив ділову репутацію управління, установи та в цілому всієї системи.
Ділова репутація складається із якостей та оцінок, з якими їх носій асоціюється в очах своїх контрагентів , клієнтів, населення. Своїми діями щодо розповсюдження неправдивої інформації спричинено зниження престижу та підрив довіри до кримінально виконавчої системи.
Відповідно до ст. 94 ЦК України, юридична особа має право на недоторканність її ділової репутації, на таємницю кореспонденції, на інформацію та інші особисті немайнові права , які можуть її належати. Згідно із ст.16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом особистого не майнового або майнового права та інтересу і відшкодування моральної (немайнової) шкоди грішми, іншим майном або в інший спосіб. Крім того таке право надається нам законами України „ Про інформацію" ( ст. 48), „Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" ( ст. 37).
Моральну шкоду, яку спричинив відповідач нашому відомству в цілому кримінально-виконавчій системі України, Стрижавській виправній установі №81, зокрема що виражається у невідповідності інформації, яка створила напругу серед особового складу, моральні і психологічні навантаження, як серед засуджених, так і особового складу, який змушений нести службу у постійно посиленому режимі, ми оцінюємо у 100( сто) тисяч гривен.
На підставі викладеного вище, відповідно до ч.4 ст.32 Конституції України , статей 16, 94 ЦК України, статей 47 ,48 Закону України „Про інформацію", ст. 37 Закону України „ Про друковані засоби масової інформації ( пресу) в Україні", керуючись статтями 3,15, 118-120 ЦПК України,

ПРОШУ:
1. Зобов'язати керівника міської громадської організації Вінницької правозахисної групи Гройсмана Дмитра Леонідовича опублікувати спростування відомостей, поширених у статтях відносно Стрижавської виправної колонії № 81 і управління ДЦПВП України у Вінницькій області.

2.Стягнути з автора статей Гройсмана Д.Л. 100000 ( сто) тисяч моральної шкоди.

3. Судові витрати покласти на відповідача.

Додатки:
1 Платіжні доручення :
- Платіжне доручення № 1042 від 25 червня 2008 року за інформаційно-технічне забезпечення на суму 30 грн;
-Платіжне доручення про сплату держмита № 1041 від 25 червня 2008 року на суму 5000.00 грн.
2. Лист Європейського суду з прав людини №33-31/2060 від 23.06.2008 року.
3. Тексти спростування на 3-х аркушах.
4. Довідка головного управління статистики у Вінницькій області про державну
реєстрацію ТОВ Правозахисної групи № 13/4/1429 від 24.06.2008 року.

5. Копії позовних вимог в двох примірниках

Начальник Стрижавської виправної колонії УДДПВП України у Вінницькій області М.Р.Маговаєв

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном