Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Ідеї відновного правосуддя у пенітенціарних закладах.

Михайло Васюта
Протягом 2007-2008 року Благодійний фонд «Простір без конфлікту» в рамках реалізації проекту “Розвиток громадянського суспільства в Україні”, який здійснюється Координатором проектів ОБСЄ в Україні за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії. реалізовував проект «Поширення ідей відновного правосуддя у системі правоохоронних органів і пенітенціарних закладів».

В рамках реалізації проекту проводилась робота щодо налагодження дистанційного університетського навчання для вихованців Самбірської виправної колонії, проводилась просвітницька діяльність серед працівників КМСД, відділів у справах дітей м. Львова та області, а також серед неповнолітніх, що перебувають у Самбірській виховній колонії щодо можливості мирного вирішення конфліктів та принципи застосування відновного правосуддя на етапі відбуття покарання. По завершенні проекту було підготовлено та видано до друку буклет «Відновне правосуддя у запобіганні повторних злочинів».
Так для працівників КМСД, відділів у справах дітей м. Львова та області було проведено п’ять одноденних семінарів на тему «Відновне правосуддя як метод гуманізація кримінальної правоохоронної системи», для працівників Самбірської виправної колонії для неповнолітніх було організовано та проведено одноденний семінар про специфіку педагогічної діяльності з підлітками з девіантною поведінкою, організовано семінар «Процеси відновного правосуддя на стадії відбуття покарання як превентивний метод ресоціалізації неповнолітнього».

Для неповнолітніх, що перебувають у Самбірській виховній колонії було проведено два дводенних тренінги, а також започатковано «Школи медіатора» за принципом «рівний-рівному», з метою навчити підлітків вирішувати конфлікти в середині колективу несиловим методом (відбір у Школу серед осіб, що пройшли програми обох попередніх тренінгів).

Просвітницька діяльність серед працівників правоохоронних органів та системи виконання покарань в плані ефективності впровадження і активного застосування Верховенства права у роботі з підозрюваними, обвинувачуваними та засудженими розширило можливості використання відновного підходу на заміну карним методам, що дозволяє гуманізувати систему загалом та дає шанс підліткам, що помилилися виправити свою помилку, відновити самоповагу та стати повноправними членами громади, а не перетворитися на стигматизованими рецидивістами, які не матимуть альтернативи у продовженні свого життєвого шляху.

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном