Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Поширення ідей відновного правосуддя у системі правоохоронних органів і пенітенціарних закладів Благодійним фондом «Простір без конфлікту». Публікація друга.

Михайло Васюта, Право і Демократія
Впродовж реалізації проекту, проводилися не лише ресоціалізаційні тренінги та бесіди, які допомогли підліткам обрати новий життєвий шлях, а й здійснювався соціальний супровід після їхнього звільнення: допомога у пошуку роботи, налагодження стосунків з родинами, консультації та психокорекційні бесіди. З 24 підлітків, що звільнилися з колонії після проходження тренінгів 18 продовжують тісно співпрацювати або підтримувати контакт з організацією «Простір без конфлікту». Лише один з 24 вчинив повторне правопорушення. Це при тому, що рецидив, за офіційними даними, складає загалом по Україні 78 відсотків серед підлітків.

Крім того, є чудові результати проведеного експерименту по залученню звільнених по УДО хлопців до роботи вихователями у Літніх таборах для важковиховуваних дітей, або дітей з особливими потребами (зокрема, хворими на Даун-синдром). Результати перевищили всі очікування. На відміну від попередніх років, коли вихователями були представники відділів у справах дітей – з Літніх таборів діти тікали, розпивали алкоголь, створювали ряд інших проблем. Цього року не було жодної втечі, розпивання алкоголю присікалося хлопцями-вихователями.

Діти дуже сумували, коли табір закінчився і довелося повертатись додому. Спілкування та дружба між хлопцями-вихователями та дітьми з Літнього табору продовжується і після завершення роботи табору (провідування в притулку, в сім’ях, спільні походи в кіно та на морозиво).
Свідченням високої ефективності такої роботи і її важливості для хлопців, з якими займалися є листи, отримані зі зворотних зв’язків та листів від хлопців.
Для реалізації проекту долучалися й державні органи (Відділ у справах дітей міської адміністрації – надав частину фінансування для проведення літнього табору, де вихователями стали хлопці, звільнені з Самбірської виховної колонії, які пройшли наші тренінги і виявили бажання здобувати фах «соціальний працівник»), а також негрошовий внесок кафедри соціології та соціальної роботи Національного університету «Львівська політехніка».

1. Викладачі кафедри залучалися до проведення лекцій для неповнолітніх у Самбірській виховній колонії;

2. Спільно проведено круглий стіл «Перспективи впровадження дистанційного навчання для неповнолітніх, що перебувають у місцях відбуття покарання»;

3. Укладено угоду про створення на базі Самбірської колонії філії підготовчого відділення Львівської політехніки.

Комп’ютерна фірма «SoftServe, Inc.» відгукнулася на наше прохання про передачу нам комп’ютерів для встановлення у Самбірській виховній колонії з метою навчання вихованців на дистанційній формі навчання. На цей момент встановлено 1 комп’ютер з угодою про передачу у майбутньому ще 5 по мірі виникнення можливості.

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном