Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Увага ООН до безпідставних затримань

Київ, 5 листопада 2008 року. – За запрошенням Уряду України Робоча група з безпідставних затримань Ради ООН з прав людини перебувала в Україні з офіційним візитом, що розпочався 22 жовтня. Сьогодні, по закінченні місії, члени групи, Віце-президент та доповідач Малік Соу (Сенегал), а також пані Шахін Сардар Алі (Пакистан/Великобританія), підвели підсумки візиту та подякували Уряду України за співпрацю у проведенні місії.

Протягом робочого візиту члени групи провели низку зустрічей та візитів до місць утримання у Києві, Донецьку, Сімферополі, Севастополі, Львові, Чопі, Мукачеві та Ужгороді. Робоча група визнала виклики, що стоять на шляху вирішення проблем стосовно затримання та наголосила на прогресі, який уряд України робить у цій сфері.

«Протягом візиту ми мали повну підтримку з боку українського Уряду, - коментує візит пані Шахін Сардар Алі. - Робоча група мала безперешкодний доступ до усіх місць позбавлення волі – в’язниць, місць досудового утримання, місць утримання мігрантів, слідчих ізоляторів та ізоляторів тимчасового тримання, міліції, місць утримання неповнолітніх та психічно хворих. Ми провели близько 140 інтерв’ю, зокрема з людьми, які підозрюються в скоєнні злочину. Таке сприяння з боку Уряду - приклад, який мають наслідувати й уряди інших країн. Тільки люди, віддані своїй справі, можуть дозволити проводити публічно таке детальне вивчення. Місця утримання, що ми відвідали, знаходяться у підпорядкуванні Міністерства внутрішніх справ (включаючи міліцію), Державної службі безпеки, Державного департаменту виконання покарань, Державної прикордонній службі, Міністерства оборони та Міністерства охорони здоров'я.

Робоча група також зустрілася з Першою Леді України, Омбудсманом, суддями Верховного суду, Апеляційного та Конституційного судів, офісом Генерального Прокурора, Асоціацією адвокатів, родичами затриманих, представниками неурядових та міжнародних організацій.

Робоча група підтримала існування моніторингових комітетів та громадських рад створених Міністерством внутрішніх справ, а також визнала у якості ефективної практики заснування у кожній області посад радників з прав людини, що підпорядковується МВС,. Стосовно моніторингу, Робоча група закликала державу визначити Національні превентивні механізми, як обумовлено в Факультативному протоколі Конвенції ООН проти тортур, беручи до уваги існуючі моделі, що вже використовуються на національному рівні».

“Ми підтримуємо використання урядом підходу щодо застосування можливих альтернатив затриманню у випадках, коли кримінальний злочин не доведений, - сказав пан Малік Соу, вітаючи нові законодавчі ініціативи з покращення захисту прав затриманих осіб. – Кожний крок уперед допоможе захистити права затриманих, незважаючи на складнощі, які стоять перед людиною, позбавленою свободи. Безпідставні затримання не повинні мати місця в демократичному суспільстві і це питання має бути вирішене ефективно».

Не зменшуючи важливість позитивних кроків, робоча група висловила занепокоєння певними аспектами, такими як:

Ø Доступ до правосуддя затриманими;

Ø Право на справедливий суд;

Ø Недостатня незалежність адвокатів та судової системи;

Ø Суб’єктивний підхід до прийняття рішень Генеральною прокуратурою та той факт, що Генпрокуратура виконує правоохоронні та наглядові функції; а також

Ø Постійні звіти про жорстоке ставлення та катування, особливо на такій важливій стадії як арешт та затримання.

Робоча група визнала економічні виклики, які можуть стояти перед державою та закликала поважати міжнародні зобов’язання у сфері прав людини.

Детальнішу інформацію про візит Робочої групи, яку можна знайти у додатку, буде включено до звіту групи 10-ї сесії Ради ООН з прав людини, що відбудеться у березні 2009 року.

Поставити більш детальні запитання щодо візиту робочої групи можна пану Мігелю Ламі (Miguel de la Lama) за телефоном 41 22 917 9289 або електронною поштою [email protected].

Про Робочу групу з безпідставних затримань Ради ООН з прав людини: Попередній Комісар з прав людини заснував Робочу групу у 1991 році задля розслідування випадків безпідставного позбавлення волі. Її мандат був розширений у 1997 році для розслідування питань, пов’язаних із затриманням нелегальних мігрантів та шукачів притулку. Рада з прав людини продовжила мандат Робочої групи ще на три роки резолюцією 6/4 прийнятою 28 вересня 2007 року. Робоча група провела місії у Анголі, Аргентині, Бахрейні, Бєларусі, Бутані, Канаді, Китаї, Колумбії, Еквадорі, Екваторіальній Гвінеї, Гондурасі, Індонезії, Ірані, Латвії, Мавританії, Мексиці, Непалі, Нікарагуа, Норвегії, Перу, ЮАР, Терції та В’єтнамі. Стосовно питання мігрантів та шукачів притулку вона відвідала Австралію, Румунію та Об’єднане Королівство Великобританії та Північної Ірландії.

***
Представництво ООН в Україні було відкрито у 1992 році. Сьогодні система ООН в Україні включає 13 агентств, міжнародних організацій та асоційованих установ, а саме Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), Програма розвитку ООН (ПРООН), Фонд Народонаселення ООН (ЮНФПА), Об'єднана програма ООН з ВІЛ/СНІДу в Україні (ЮНЕЙДС), Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБООН), Управління ООН з наркотиків та злочинності (УНЗ ООН), Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), Міжнародна організація праці (МОП), Міжнародна організація з міграції (МОМ), Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ), а також асоційовані організації ООН, такі як Міжнародний валютний фонд (МВФ), Світовий Банк (СБ) та Міжнародна Фінансова Корпорація (МФК).

***
За інформацією щодо діяльності ООН в Україні просимо звертатись до:

Вікторії Андрієвської,
Координатора зв’язків з громадськістю та роботи з медіа
Представництва ООН в Україні
Тел. +38 044 254 0035
[email protected]
www.un.org.ua

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном