Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Про роботу Чернігівської міської спостережної комісії у 2008 році

Катя Кот
Голова спостережної комісії поінформував громадськість про результати діяльності комісії у 2008 році та подав відповідний звіт до виконавчого комітету Чернігівської міської ради.
У своєму звіті голова спостережної комісії Віхров С.Г. зазначив, що спостережна комісія при виконавчому комітеті Чернігівської міської ради була створена рішенням виконкому від 16 липня 2007 року № 174 "Про утворення і затвердження складу спостережної комісії". Зміни до складу спостережної комісії були внесені на підставі рішення виконавчого комітету від 15 грудня 2008 року № 340 "Про внесення змін до рішення виконавчого комітету Чернігівської міської ради від 16 липня 2007 року № 174"
Склад комісії становить 16 чоловік, з них 5 чоловік – представники громадських організацій міста та 11 чоловік – представники органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, депутати.
У своїй діяльності спостережна комісія керувалася Конституцією України, Кримінально – виконавчим кодексом України, Законом України "Про місцеве самоврядування" та іншими законодавчими актами.
Організаційною формою роботи спостережної комісії були засідання, які проводилися один раз на місяць. Рішення по порядку денному засідання приймалися колегіально, відкритим голосуванням. За час роботи спостережної комісії з січня по грудень місяць 2008 року було проведено 11 засідань, в тому числі 8 засідань на базі Чернігівської виправної колонії № 44. На засіданнях комісії було розглянуто 162 справи щодо умовно дострокового звільнення засуджених від подальшого відбування покарання(ст.81 КК України) або заміни невідбутої частини покарання більш м'яким(ст.82), переведення до дільниці соціальної реабілітації та звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років(ст.83), у тому числі:
згідно зі ст.81 КК України – 107 справ, зі ст.82 – 36, зі ст. 83 – 5.
148 справ членами комісії було погоджено, 14 справ - не погоджено.
Всі засідання спостережної комісії були оформлені протокольно. Неодноразові перевірки органами прокуратури різних рівнів засвідчують правомірність прийнятих рішень членами комісії.
Слід відмітити, що за час діяльності спостережної комісії не було випадків не згоди місцевих судів м. Чернігова з погодженими поданнями.
Робота спостережної комісії відбувалася згідно з річним планом роботи. План роботи спостережної комісії за 2008 рік виконаний у повному обсязі.
На засіданнях спостережної комісії були розглянути питання:
1. Про стан та організацію виконання у м. Чернігові виду покарання
" Громадські роботи ".
2. Про стан організації та проведення соціально-виховної, психологічної роботи, залучення засуджених до суспільно – корисної праці в Чернігівській виправній колонії № 44.
3. Про стан організації та проведення паспортизації серед засуджених в Чернігівській виправній колонії № 44.
4. Про стан матеріально – побутового та медико – санітарного забезпечення осіб, які утримуються в Чернігівському СІЗО (відповідно до статті 89 КВК).
По першому питанню, по рекомендації спостережної комісії, виконкомом міської ради було прийнято рішення від 15.12.2008 р. № 339 "Про затвердження Переліку видів робіт та об’єктів у м. Чернігові, на яких можуть відбувати покарання особи, засуджені до громадських робіт".
За звітний період за сприянням членів комісії було проведено 2 круглі столи:
- у вересні місяці на тему " Забезпечення соціально-правового захисту співробітників пенітенціарної системи – гарантія дотримання прав засуджених".
Резолюція круглого столу була направлена на адресу Верховної Ради України (комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності), Державного департаменту України з питань виконання покарань, Міністерство юстиції України.
- у грудні місяці на тему "Співпраця Чернігівського міського відділу кримінально – виконавчої інспекції з місцевими органами влади, громадськими та благодійними організаціями щодо організації виховної та профілактичної роботи з особами умовно – достроково звільненими з місць позбавлення волі. Формування громадської думки про ефективність покарань, не пов’язаних з позбавлення волі".
Багато було зроблено усіма членами комісії щодо організації та проведення у виправних установах міста культурно – просвітницької роботи, створення належних умов для утримання засуджених:
- заходи до Дня захисту дітей, свята Святого Миколая, до Дня Конституції України, до початку та закінчення навчального року.
За сприянням членів комісії у Чернігівській виправній колонії № 44 були проведені концерт художньої самодіяльності до Дня 8 Березня, літня спартакіада засуджених.
Члени спостережної комісії проводили особистий прийом засуджених, розглядали їх звернення, приймали за ними рішення, надавали юридичні консультації. За сприянням членів спостережної комісії у Чернігівській виправній колонії № 44 постійно працює юридична консультація та школа правових знань. Питання, з якими зверталися засуджені, були самі різноманітні, це прохання у розшуку рідних, оформити грамодянство, спадщину, доручення, надавали допомогу в оформленні скарг, позивів у суди. За час роботи членами комісії за звітний період у різні інстанції було направлено більш 50 листів, на особистих прийомах було прийнято 44 засуджених, з них 11 неповнолітніх, які стоять на обліку у Чернігівському відділі кримінально – виконавчої інспекції.
При Чернігівській виправній колонії №44 за сприянням членів спостережної комісії була створена громадська приймальня. Вона працює 1 раз на тиждень. В ії роботі приймають участь члени спостережної комісії, члени Чернігівської обласної громадської організації "Правозахисник", юристи и психологи Чернігівського юридичного коледжу Державного департаменту виконання покарань, спеціалісти Чернігівського міського центру соціальних служб для сім" і, дітей та молоді, відділу у справах сім'ї та молоді міської ради.
Члени міської спостережної комісії мали можливість безперешкодно відвідувати житлові, комунально-побутові та виробничі об’єкти установ виконання покарань міста.
Не залишається осторонь спостережна комісія щодо забезпечення соціальної адаптації осіб, які відбули покарання у вигляді позбавлення волі. Їм постійно надаються різноманітні послуги: інформаційні, соціально – економічні, соціально – педагогічні, психологічні.
За звітний період випадків зриву засідань комісії не було.
Одним із основних напрямків діяльності міської спостережної комісії у 2009 році буде напрацювання пропозицій щодо удосконалення законодавчої бази роботи спостережної комісії.

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном