Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

ВІЛ-інфіковані засуджені колонії №6 з’ясували, що їм винна держава

Володимир Бочаров-Туз
Вперше в установах пенітенціарної системи Кіровоградської області проведено заняття школи з прав людини для засуджених. В результаті 10 ВІЛ-інфікованих засуджених колонії №6 ознайомились з невід’ємними правами людини, та обов’язками, що має держава для їх забезпечення.

Освітні заходи у місцях позбавлення волі вже давно перестали бути визначними подіями. Така ситуація складається в наслідок соціальної переорієнтації системи виконання кримінальних покарань у напрямі її гуманізації та педагогізації. Адже це є стратегічний курс діяльності Департаменту з питань виконання покарань. Відновлення мережі загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладів у місцях позбавлення волі цілком можна вважати найголовнішим здобутком у соціальній сфері Департаменту спільно з Міністерством освіти і науки. Але далеко не всі засуджені проходять навчання в освітніх закладах пенітенціарної системи.
Загальноосвітня програма навчання передбачає лише ознайомлення учнів з універсальними міжнародними правами людини та їх ролю у формуванні демократичного суспільства. Разом з тим слід зазначити, що саме визнання гідності, яка властива всім членам людської сім'ї, і рівних та невід'ємних прав людини є основою
свободи, справедливості та загального миру. Зрозуміло, що визнання та особисте сприйняття ключових цінностей, які містить концепція прав людини доволі складний та дещо болючий процес. Але десятирічний досвід проведення шкіл з прав людини Норвезького Гельсінського комітету засвідчує ефективність такого підходу. Тому саме школи з прав людини є важливим інструментом створення демократичного суспільства, в якому поважаються права людини.
Чисельні дослідження вчених підтверджують той факт, що в умовах позбавлення волі, в ізоляції від суспільства особистість засудженого зазнає значних змін. В результаті цих змін найбільшу важливість для особи набувають цінності, які забезпечують індивідуальне, поза соціальне існування а загальнолюдські цінності відходять на другий план. Засуджений після закінчення строку покарання потрапляє в суспільство, закони та норми, якого він повинен виконувати, але із-за цілого ряду причин не завжди в змозі це робити. Таким чином на перший план роботи пенітенціарних установ виходить проблема адаптації звільнених. Одним з важливіших аспектів повернення осіб, які відбувають покарання, до повноцінного життя в суспільстві є cприйняття та повага загальнолюдських цінностей, якими є права людини. Саме заради формування такого сприйняття та поваги проводяться школи з прав людини.
Проведення першого заняття школи з прав людини в Кіровоградський виправній колонії №6 ініціювало Кіровоградське Обласне Відділення Всеукраїнської Благодійної Організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ». До участі в заході долучились ВІЛ-інфіковані засуджені активісти групи взаємодопомоги для ВІЛ-позитивних ув’язнених «Надія+». Під час навчання учасники ознайомились з Загальною декларацією прав людини, розглянули обов’язки держави, які вона має у відношенні до людей та зрозуміли необхідність поваги прав та свобод кожної людини.
Зрозуміло, що лише одне заняття не зможе суттєво вплинути на поведінку засуджених та забезпечити ефективну адаптацію після звільнення, але можливо саме такий, системний підхід, підвищить їх шанси, після звільнення, знайти своє місце в суспільстві та бути йому корисним. Адже якщо ми бажаємо миру, то повинні разом його створити!


.

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном