Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Українські в’язні – заручники безпорадності керівництва відомства

Сергій Дрізо
Останнім часом в установах виконання покарань сталася низка подій, які деякі ЗМІ назвали акціями протесту. Засуджені заявляли про членоушкодження, спроби голодувати. Досвід спостереження за такими подіями свідчить, шо кожна з них – індивідупальна. Трапляються випадки, коли з-за грат передається неправдива інформація, частіше повідомлення про надзвичайні події містять певну частку правди. В будь-якому разі такі повідомлення мають ретельно перевірятися. При цьому суспільство має якнайшвидше інформуватися через ЗМІ про те, що достеменно відомо про той чи інший випадок.
Натомість сайт Департаменту в останні дні не містить жодного повідомлення ані про можливі події в установах, ані будь-якої реакції на повідомлення у пресі про протести в’язнів. Тільки раз з’явився у новинах голова відомства та спромігся лише заявити, що буцімто «це комусь потрібно». Більш безпорадну реакцію керівника відомства важко уявити. Жодних пояснень, жодних спроб виявити у кожному випадку, що насправді трапилося. «Ніяка» реакція відомства свідчить про те, що не буде великою помилкою вважати, що керівництво відомства не володіє інформацією про справжню ситуацію в «проблемних установах», не знає, що йому робити і яким чином інформувати суспільство про надзвичайні випадки.
З прикрістю приходится констатувати: ті в’язні українських в’язниць, чиї права порушуються, фактично є заручниками катастрофічної некомпетентності керівництва відомства та байдужості вищого керівництва держави до ситуації з правами людини в установах виконання покарань.

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном