Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Європейський суд з прав людини виніс своє перше рішення щодо умов тримання в Стрижавській виправній колонії № 81

Попри відчайдушні намагання Державного департаменту України з питань виконання покарань відбілити «професійні» та «гуманні» діяння заслуженого юриста України, полковника внутрішньої служби, Магомеда Расуловича Магомаєва, який, до того ж, незаконно суміщає посади начальника колонії та начальника Підприємства СВК №81, правда про жахливу реальність, яка існує в «показовій» колонії України докотилася до Європейського суду з прав людини.
Нещодавно Європейським судом було офіційно оприлюднене рішення у справі «Ухань проти України». Засуджений Ухань на свою біду проходив так зване лікування у так званій міжобласній тюремній лікарні, що розташована при Стрижавській виправній колонії №81. В своїй скарзі до Євросуду, на підставі якої було прийнято рішення про те, що під час перебування п.Уханя в СВК №81 державою Україна було порушено щодо нього Ст.3 Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (жорстоке і нелюдське поводження), засуджений так описав умови в «лікарні»: «там постійно смерділо, ліків не вистачало, використовувалися прострочені медикаменти, повторно використовувалися одноразові шприци, пацієнтам не приділялося уваги, а для відвідання туалету треба було записуватися в чергу». Коли пан Ухань, який був визнаний інвалідом, заявив, що внаслідок нестерпного болю в спині він не може йти в столову для прийому їжі, начальник колонії віддав розпорядження, аби двоє інших засуджених «тягнули» п.Уханя в столову, що і було зроблено. В судовому рішенні відзначається, що медичний персонал т.зв. тюремної лікарні вважав людину, яка була інвалідом другої групи «симулянтом», а в медичній документації, яку лікарня надала Європейському суду з прав людини, було зазначено що певні ліки були призначені хворому, але була відсутня інформація про те, чи ці ліки насправді було йому введено.

Вінницька правозахисна група регулярно отримує скарги від засуджених СВК №81 та їхніх родичів на принизливе поводження, регулярні катування та рабську працю без справедливої оплати. Ми також отримуємо регулярні скарги на якість медичного обслуговування в т.зв. «міжобласній тюремній лікарні» при СВК №81. Усі наші повідомлення для ЗМІ ставали предметами перевірки органами прокуратури, проте у прокуратури Вінницької області не вистачило ані волі, ані професіоналізму для проведення чесної та ефективної перевірки наших повідомлень. Тому тепер і за начальника СВК №81 пана Магомаєва і за прокуратуру Вінницької області, яка займається його кришуванням, має платити весь український народ. Наразі держава Україна виплатить п.Уханю шість тисяч євро за жорстоке поводження, якого він зазнав, перебуваючи, зокрема, в СВК №81, тим часом на черзі ще кілька десятків позовів до держави Україна від засуджених, які пройшли через «пекло №81».
Попри репресивні судові позови вітчизняних вєртухаїв, Вінницька правозахисна група успішно відстояла в судах своє право говорити суспільству про порушення прав людини та вимагати покарання осіб, винуватих в катуваннях, приниженнях та рабській праці засуджених.

Отримуючи від українських судів кримінальне покарання у вигляді позбавлення волі, громадяни України не є засудженими до знущань, принижень та ставлення як до тварин, не зобов‘язані вони також обслуговувати корумпованих тюремних начальничків із садистськими методами «виховання спецконтингенту».

Вінницька правозахисна група закликає до створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки масових повідомлень про порушення прав людини та корупцію в установах державної кримінально-виконавчої служби.

Ми закликаємо Прем‘єр-Міністра України та Уповноваженого ВР України з прав людини звернутися до Президента України із закликом негайно звільнити Голову Державного комітету України з питань виконання покарань В.В.Кощинця із займаної посади.

Ми рішуче засуджуємо факт присвоєння Президентом України почесного звання «Заслужений юрист України» Магомаєву Магомеду Расуловичу - начальнику СВК №81 і вимагаємо оприлюднити текст подання Державного департаменту України з питань виконання покарань про присвоєння Магомаєву М.Р. цього звання.

Ми закликаємо усіх нинішніх та колишніх ув‘язнених, що перебувають чи перебували в СВК №81 і, особливо, в міжобласній тюремній лікарні при СВК №81, звертатися за безкоштовною правовою допомогою до Вінницької правозахисної групи.
Ми і надалі будемо використовувати усі легальні та нелегальні можливості для отримання інформації про дійсний стан з дотриманням прав людини в українській пенітенціарній системі.

Координатор ВПГ
Дмитро Гройсман

Текст рішення у справі «Ухань проти України» англійською мовою доступний на сайті Європейського суду з прав людини

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном