Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Мобільні групи – проблеми розвитку

Катя Кот
Створення постійно діючих мобільних груп з моніторингу дотримання конституційних прав і свобод людини та громадянина в діяльності органів внутрішніх справ стало помітним кроком у реалізації ідеї громадського контролю над правоохоронними органами. Протягом 2006-2008 рр. мобільними групами були здійснені більше 500 виїздів. Незважаючи на більш ніж трирічну роботу мобільних груп на загальноукраїнському рівні, питання узагальнення досвіду їх діяльності залишається доволі актуальним.
Координатори двох мобільних груп – Донецької області та АР Крим – зробили спробу узагальнити та проаналізувати набутий досвід. Варто відзначити, що саме ці дві групи стали ініціаторами обмінних візитів. Ідея обміну досвідом діяльності цих двох мобільних груп виникла ще у вересні 2007 році. Маючи за плечима чималий досвід моніторингових візитів – понад сотню виїздів на дві мобільні групи, з яких більше десятка спільних – ці мобільні групи зробили певні висновки щодо своєї дворічної спільної діяльності.
Перше публічне обговорення їх роботи відбулося у Харкові наприкінці березня на зустрічі помічників Міністра УМДПЛ. Презентація роботи викликала емоційні, іноді надто гарячі та вельми суб’єктивні відгуки. Автори доклали максимум зусиль для того, аби всі слушні зауваження врахувати.
Варто відзначити, що обговорення даної роботи виявило чимало «білих плям» у нормативному забезпеченні діяльності мобільних груп (див. статтю „Мобільні групи в МВС: проблеми забезпечення ефективності діяльності” на Інтернет-сайті Тюремний портал (http://www.ukrprison.org.ua/index.php?id=1243311761).
У виданні зібрані типові порушення, виявлені у ході візитів членами МГ у діяльності ІТТ та міськрайорганів міліції. Воно містить понад 70 рекомендацій з покращання їх роботи у сфері дотримання прав людини. В резюме роботи сформульовані важливі висновки та пропозиції, чимало з яких оприлюднюються уперше.
Це видання може бути корисним не тільки для членів мобільних груп та помічників Міністра з прав людини. Автори сподіваються, що й працівники міліції матимуть користь від ознайомлення з даним узагальненням досвіду моніторингових візитів.
Повний текст видання автори мають намір найближчим часом розмістити на Інтернет-сайті Тюремний портал (www.ukrprison.org.ua )

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном