Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Зустріч Міністра юстиції та Голови департменту

Міністр юстиції Микола Оніщук обговорив з новопризначеним головою Державного департаменту України з питань виконання покарань Олександром Галінським пріоритети діяльності пенітенціарної системи. Під час зустрічі, що відбулася в присутності першого заступника Міністра юстиції Євгена Корнійчука, керівники двох відомств окреслили спільне бачення щодо розв’язання проблем системи виконання покарань в Україні.

За словами Міністра юстиції, пріоритетними напрямками державної політики у сфері виконання кримінальних покарань мають стати створення умов для виправлення та ресоціалізації засуджених, запобігання катуванням і нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню із засудженими, поступове наближення умов тримання таких осіб до європейських норм, поліпшення роботи з кадрами кримінально-виконавчої служби, вдосконалення їх професійної підготовки на базі цивільних навчальних закладів.

«Обличчя департаменту має бути людським», - наголосив, зокрема, Міністр юстиції Микола Оніщук.

У цьому зв’язку Голова Департаменту з питань виконання покарань підкреслив, що Державна кримінально-виконавча служба України бере курс на активну співпрацю з громадськістю, зокрема, щодо своєчасного реагування на негативні прояви в діяльності системи виконання покарань. О.Галінський наголосив, що ставить собі за мету організувати роботу відомства з широкою опорою на громадські та правозахисні організації, щоб мати можливість отримувати інформацію про негативи в роботі системи, які, можливо, замовчуються.

Голова Департаменту повідомив, що має намір представити на затвердження Міністрові юстиції нову структуру центрального апарату Департаменту, яка відповідатиме сучасним вимогам. Крім того, в його планах створити при Департаменті Громадську раду. Одним із головних завдань, за його словами, є повернення довіри до системи виконання покарань з боку суспільства та самих її працівників.

О.Галінський також розповів, що департамент буде ініціювати зміни до законодавства з метою демократизації системи покарань і збільшення форм умовного відбування покарань згідно з європейськими стандартами.

Під час робочої зустрічі були також обговорені перспективи перенесення слідчих ізоляторів із густонаселених районів за межі міст з одночасною розбудовою закладів ув’язнення європейського зразка. Зокрема, як наголосив Микола Оніщук, необхідно приділити особливу увагу раніше започаткованим проектам щодо перенесення слідчих ізоляторів зі Львова, Одеси та Києва.

*** Олександра Галінського було призначено на посаду голови Державного департаменту України з питань виконання покарань розпорядженням Кабінету Міністрів від 19 серпня 2009 року.

Згідно з положенням про Державний департамент України з питань виконання покарань Департамент є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів через Міністра юстиції України.

Прес-служба Міністерства юстиції України
Tел. 271-17-33
E-mail: [email protected]

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном