Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

У Луцьку в’язнів б’ють, сліди ховають у Львові

Лідія Тополевська
10 листопада 2009р. до громадської приймальні Центру правових та політичних досліджень «СІМ» звернулися родичі засудженого Віталія Возняка, з проханням про надання юридичної допомоги В. Возняку, оскільки, їм стало відомо, що під час етапування до місця відбування покарання, його було побито (імовірно жорстоко) у Луцькому СІЗО. Родичі стверджують про значну кількість ушкоджень, отриманих Віталієм, зокрема, йдеться про численні синці та переломи пальців обох рук. Також вони повідомили, що на цей час В. Возняк перебуває у Львівському СІЗО № 19.
Наша організація звернулася до керівництва Управління ДДПВП у Львівській області з проханням перевірити дані факти та надати можливість зустрітись із засудженим відповідно до ч. 2 ст. 8 Кримінально-виконавчого кодексу. У зв’язку з оголошенням карантину ми отримали відмову на зустріч із засудженим, одночасно нам повідомили, що після закінчення карантину представнику організації буде надана можливість зустрічі із засудженим.
Ми також отримали додаткову інформацію, що у ЛСІЗО № 19 перебуває засуджений Москавчук Олександр Олександрович, якого також, імовірно, було побито у Луцькому СІЗО.
23.11.09 ми звернулись до керівництва Управління ДДПВП у Львівській області з письмовою заявою про надання можливості представнику організації зустрітись із засудженими для надання юридичної допомоги. Однак, незважаючи на численні звернення до керівництва (зокрема телефонічно), відповіді досі немає.
24.11.09 з джерел, які, на нашу думку, заслуговують на довіру, ми отримали підтвердження факту побиття та наявності тілесних ушкоджень у цих засуджених. Досі на тілі засуджених є наявні синці, є скарги на загальне погане самопочуття. Один із засуджених скаржиться на те, що йому вводять невідомі йому медичні препарати, які значно погіршують стан його здоров’я.
Сьогодні, 25.11.09 хлопців переводять у Маневицьку ВК № 42.
Мусимо відзначити, що повідомлення про побиття засуджениних у Луцькому СІЗО з наступним переведенням їх до Львівського СІЗО № 19 надходять до нас не вперше.
При зверненні до керівництва Управління ДДПВП у Львівській області з проханням про зустріч із засудженими для надання юридичної допомоги ми через деякий час отримували дозвіл від керівництва Управління ДДПВП у Львівській області. З цим дозволом ми звертались до начальника Львівського СІЗО п. Гальчишака Б. С., але на момент звернення ми отримували відповідь, що засудженого вранці було етаповано до місця відбування покарання. Однак, через день – два з неофіційних джерел ми дізнавалися, що цей засуджений все ще перебуває у ЛСІЗО № 19.
Зважаючи на викладене вище,
ПРОСИМО
1) посприяти в наданні доступу представникам нашої організації (або іншої авторитетної правозахисної організації) для надання правової допомоги засудженим: В.Возняку, О.Москавчуку;
2) провести медичне освідчення на наявність тілесних ушкоджень у В.Возняка, О.Москавчука;
3) звернути громадськість увагу керівництва ДДУПВП України щодо таких фактів та перевірити викладені факти та усунути (або затруднити) можливість повторення практики переміщення засуджених з метою приховування слідів жорстокого поводження.
4) звернути увагу ЗМІ на факти приховування випадків побиття в установах виконання покарань через етапування в СІЗО іншої області.
Л. Тополевська,
Президент Центру правових та політичних досліджень «СІМ»

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном