Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Всеукраїнська робоча зустріч-нарада „Розвиток ДДУПВП в лікуванні ВІЛ-позитивних ув’язнених

Важливим чинником ефективності заходів щодо протидії епідемії ВІЛ/СНІДу та туберкульозу в Державній кримінально – виконавчій службі України є підвищення якості взаємодії між лікарями та закладами охорони здоров’я Державного департаменту України з питань виконання покарань( далі – Держдепартамент) з одного боку та неурядовими організаціями і донорами ( далі - НУО) - з іншого.
8-10 червня 2010 року в м. Ірпінь Київської області ВБФ «Коаліція ВІЛ-сервісних організацій» була організована та проведена Всеукраїнська робоча зустріч-нарада, в якій взяли участь начальники відділів (секторів) охорони здоров’я територіальних органів управлінь Держдепартаменту, начальники та лікарі-інфекціоністи багатопрофільних та туберкульозних лікарень Держдепартаменту, представники міжнародних та всеукраїнських НУО.
Робоча зустріч пройшла в рамках проекту «Розвиток ДДУПВП в лікуванні ВІЛ-позитивних ув’язнених в закладах кримінально-виконавчої системи» , який фінансується за рахунок ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».

На зустрічі обговорювались наступні питання:
• Виконання відомчої програми з профілактики, лікування ВІЛ/СНІДу за 2009 рік в пенітенціарній системі;
• Проблеми розширення АРВ-терапії в установах виконання покарань. Удосконалення та доповнення нормативно-правової бази;
• Обговорення 9 та 10 раундів програм Глобального Фонду;
• Розподіл АРВ-препаратів в установах виконання покарань;
• Догляд та підтримка ВІЛ-інфікованих в установах виконання покарань;
• Впровадження системи моніторингу лікування ВІЛ-інфікованих в пенітенціарній сфері;
• Співпраця Департаменту з Українським центром профілактики та боротьби зі СНІДом у розширенні лікування та забезпеченні лабораторного супроводу;
• Діяльність Технічної робочої групи з питань лікування при Департаменті;
• Підвищення якості роботи кабінетів інфекційних захворювань в пенітенціарній сфері;
• Підвищення якості послуг, що надають НУО при реалізації програм в установах виконання покарань.

Значна кількість коштів, які виділяються донорами, у тому числі в рамках реалізації програм Глобального Фонду, в умовах недостатнього державного фінансування, потребує координації та контролю за якістю та необхідністю послуг, що надаються НУО як ув’язненим, так і персоналу Держдепартаменту.
Як представниками НУО, так і представниками Держдепартаменту була зазначена необхідність більш активної участі фахівців Держдепартаменту в контролі за якістю реалізації програм, та за реальними показниками охоплення клієнтів цими програмами.
Дослідження, презентовані на Всеукраїнській робочій зустрічі, поставили під питання ефективність діючих профілактичних програм. У той же час, керівники медичних відділів (секторів) територіальних органів управлінь Держдепартаменту зазначили, що наявність Методичних рекомендацій щодо порядку надання соціальних послуг з догляду та підтримки людей, що живуть з ВІЛ-інфекцією/СНІДом, в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах Державної кримінально – виконавчої служби України дозволяють територіальним органам управління Держдепартаменту більш ефективно працювати з НУО в програмах догляду та підтримки та дають критерії, за якими можна оцінювати та вимагати якість роботи НУО з особами, взятими під варту, та засудженими.
Учасники зустрічі зазначили необхідність більшої відкритості НУО при реалізації проектів та визначили необхідність щоквартальних звітів НУО, які реалізують програми в місцях позбавлення волі, на засіданнях Технічної робочої групи з питань охорони здоров’я при Держдепартаменті ( далі – ТРГ).
Враховуючи вищезазначене, учасники зустрічі запропонували документи для внесення на розгляд керівництва Департаменту:
- механізм координації між НУО та Держдепартаментом ;
- типова угода між Управлінням ДДУПВП та Обласним Центром СНІДУ, щодо підвищення координації при розширенні АРВ-терапії в місцях позбавлення волі;
- пропозиції щодо удосконалення нормативно-правової бази, що регламентує надання АРВ-терапії в місцях позбавлення волі;
- перелік проблемних питань щодо впровадження системи моніторингу лікування.
Після доопрацювання усіх пропозицій, відповідні проекти документів будуть передані на розгляд керівництва Департаменту.

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном