Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

«Будинок напівдороги» – крок до нового життя

Юрій Чумак
29 жовтня відбулась робоча зустріч керівництва управління Державного департаменту України з питань виконання покарань (ДДУ ПВП) у Харківській області з представниками благодійної організації «Конвіктус Україна», присвячена реалізації проекту «Будинок напівдороги».
В рамках здійснення програми «Триступенева всебічна програма реінтеграції в суспільство осіб, які знаходяться на випробувальному терміні та звільнених з місць позбавлення волі» заплановано реалізувати проект щодо створення центру соціальної реабілітації «Будинок на півдороги», який розміститься у приміщенні колишньої лікарні за адресою: Харківська область, Лозівський район, с. Краснопавлівка. Цей центр розрахований на жінок, що звільняються з місць позбавлення волі або відбувають покарання, не пов’язане з позбавленням волі, яким ніде жити. Вони будуть перебувати у «Будинку напівдороги» до півроку. З ними працюватимуть соціальні та медичні працівники, психологи, юристи, буде вирішуватися питання працевлаштування жінок.
29 жовтня начальник обласного управління ДДУ ПВП Анатолій Сліпченко і заступник начальника Андрій Лапінський відвідали будівлю майбутнього «Будинку напівдороги» та ознайомились із ходом ремонтних робіт. Після чого відбулась зустріч керівництва управління ДДУ ПВП у Харківській області з представниками «Конвіктусу» Бо Йохансоном, Есмером Гантеліусом та іншими співробітниками проекту. Були обговорені питання взаємодії між партнерами на регіональному рівні.
Нагадаємо, що «Конвіктус» розпочав свою роботу в Україні у 2006 р. В реалізації даного проекту задіяні представники 17 організацій і відомств. Серед них: Всеукраїнська благодійна організація «Конвіктус Україна», Посольство Швеції в Україні, міністерства юстиції, праці та соціальної політики, охорони здоров’я України, Харківська обласна державна адміністрація, управління ДДУ ПВП у Харківській області та інші.
Між Харківською обласною державною адміністрацією та ВБО «Конвіктус Україна» Договір про співробітництво та організацію взаємовідносин було укладено 26 листопада 2009 року. 14 грудня 2009 року між обласним управлінням ДДУ ПВП та ВБО «Конвіктус Україна» було підписано Протокол про наміри співпраці, основним елементом якого є спільна з персоналом Качанівської виправної колонії (№ 54) робота з відбору серед засуджених жінок, що звільняються з установи та потребують допомоги у трудовому та побутовому влаштуванні, кандидатів для участі у вищезазначеному проекті.
Центр соціальної реабілітації розрахований на 30 осіб. На сьогоднішній день в рамках проекту курс реінтеграції вже пройшла 1 учасниця. Зараз у програмі перебувають 4 жінки віком від 18 до 55 років (2 – з Харківської області, 1 – з Одеської, 1 – з Кіровоградської). У Качанівській ВК № 54 підготовлено ще 6 кандидатур для переведення після звільнення до Центру.
Урочисте відкриття першої черги «Будинку напівдороги», розрахованої на 15 осіб, заплановане на 18 листопада 2010 р.

фото автора

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном