Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

У запорізькому СІЗО катують тризубівців ?

У запорізькому СІЗО нібито застосовують тортури до членів ВО "Тризуб".

Про це заявила представниця організації "Жіноча Січ" Тетяна Тарасенко, посилаючись на інформацію від адвокатів затриманих, повідомляє УНІАН.

Зокрема, за її словами, 20-річного сина глави Центрального проводу "Тризубу" Андрія Стемпіцького Пилипа Тарана били і непритомного закидали в камеру. Тарасенко зазначила, що у хлопця струс мозку, пошкодження в області хребта, і він періодично непритомніє.

Також Тарасенко повідомила, що "була прокурорська перевірка, до Пилипа прийшов прокурор, запропонував підписати папірці про те, що ніхто його не бив і він не має скарг на умови утримання".

"Хлопець відповів, що не підпише. Тоді до нього в камеру зайшли троє і знову побили до втрати свідомості, але він нічого не підписав", - зазначила вона. За словами Тарасенко, адвокат Тарана подала заяву про проведення незалежної судмедекспертизи затриманого і зараз очікує відповіді на неї.

Крім того, на сайті організації "Жіноча Січ" також оприлюднена фотокопія заяви про тортури затриманого Анатолія Онофрійчука.

Він пише, що після того, як він вкотре відмовився давати свідчення проти себе без адвоката, двоє представників СБУ закрили його у кабінеті на ключ, почали заламувати руки, застібнуті за спиною у наручники, та одночасно бити по ногах, зазначається у повідомленні.

Це все тривало близько години, йдеться у заяві.

Онофрійчук наголошує, що "один з цих людей задавав питання і сам на них відповідав".

"Якщо я не погоджувався з тим, що вони казали, мене починали бити у живіт. Коли я вже не міг витримувати катування і погодився підписати їхні документи, мене посадили на стілець і дали аркуш паперу з ручкою, на якому я написав те, що вони мені надиктували", - заявив він.

"Після допиту мене змусили підписати документ, що я не маю претензій до співробітників СБУ, погрожуючи новими тортурами", - зазначив Онофрійчук.

У "Жіночій Січі" заявили, що передали заяву Онофрійчука представникам українських та міжнародних правозахисних організацій.

Як відомо, правоохоронні органи за підозрою у пошкодженні пам`ятника Сталіну в Запоріжжі затримали 11 членів ВО "Тризуб".

28 грудня 2010 року невідомі пошкодили бюст Сталіна, відрізавши голову. У новорічну ніч стався вибух на території Запорізького обкому КПУ, внаслідок чого пам`ятник Сталіну було повністю зруйновано

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном