Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Правова допомога –засудженим жінкам

Алла Лепеха
В Чернігівській виправній колонії в рамках реалізації проекту «Забезпечення засудженим жінкам та ув’язненим неповнолітнім, особам, звільненим з місць позбавлення волі, доступу до правосуддя через надання правової допомоги» благодійна організація «Чернігівський жіночий правозахисний центр» проводить роботу по наданню правової допомоги засудженим жінкам, які відбувають покарання в Чернігівській жіночій колонії.

Ставши незалежною державою, Україна має на меті побудову демократичного суспільства, у якому в повій мірі повинні забезпечуватися права людини та свободи, верховенство закону і справедливості. Відповідно до чинного законодавства держава поважає і охороняє права, свободи і законні інтереси засуджених, а вони користуються всіма правами людини і громадянина, за винятком обмежень, визначених Законами України, Кримінально - виконавчим кодексом України і вироком суду.
З 1 квітня в Чернігівській виправній колонії розпочався місячник правових знань.
20 квітня в рамках цього заходу представники благодійної організації «Чернігівський жіночий правозахисний центр» запросили до цієї установи Марчук Ірину Петрівну - начальника Управління праці та соціального захисту населення Новозаводської районної в м.Чернігові ради та Діброву Ірину Миколаївну – заступника начальника Управління - начальника відділу з призначення пенсій Управління пенсійного фонду України в Новозаводському районі м.Чернігова. Вони поінформували присутніх про порядок отримання матеріальної допомоги матерями при народженні дітей. Особливу увагу приділили роз’ясненню порядку отримання матеріальної допомоги матерями, які народили дітей в місцях позбавлення волі, і до досягнення дитиною 3-річного віку звільнились.
До відома засуджених доведені умови та порядок оформлення державної соціальної допомоги особам, які звільнились з місць позбавлення волі, досягли пенсійного віку, але не мають відповідного страхового стажу.
Марчук І.П. та Діброва І.М. відповіли на численні запитання засуджених жінок, які стосувалися порядку і умов оформлення пенсії після відбуття покарання, умов і порядку зарахування роботи в місцях позбавлення волі до загального трудового стажу.
Правова допомога жінкам, які відбувають покарання в Чернігівській виправній колонії, на нашу думку, вкрай необхідна, бо вона сприяє формуванню у них правової культури, виробленню вміння користуватися правовим інструментарієм у практичній діяльності, забезпечить їм правову захищеність після звільнення.
Поінформованість засуджених залишається критерієм формування юридично зрілої особи, що включає в себе переконаність у необхідності і соціальної корисності дотримання законів та інших нормативно-правових актів, уміння використовувати закони та інші підзаконні акти в захисті своїх прав та законних інтересів.
Позитивне ставлення та повага особи до права, знання змісту його норм і вміння їх дотримуватися, а також правомірна поведінка сприятиме поверненню їх до самостійного загально прийнятного суспільно-нормативного життя після звільнення.

А.Лепеха, директор БО „ЧЖПЦ”

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном