Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Українським колоніям - міжнародні стандарти

Алла Лепеха, Чернігівський жіночий правозахисний центр
На семінарі, який відбувся 31 січня 2008 року в рамках реалізації проекту „Забезпечення соціально-правового захисту співробітників пенітенціарної системи – гарантія дотримання прав засуджених” за підтримки Міжнародного фонду „Відродження” у Чернігівській жіночій виправній колонії, йшла мова про те, що персонал установ виконання покарань у своїй роботі повинен керуватись міжнародними стандартами поводження із засудженими.

Цей семінар-тренінг підготували та провели для співробітників цієї установи представники благодійної організації „Чернігівський жіночий правозахисний центр”.

Особливу увагу в ході його роботи було приділено новій редакції Європейських пенітенціарних правил, в яких наголошується на необхідності дотримання прав персоналу, на необхідності інформування громадськості про цілі пенітенціарної системи, про роботу її персоналу з метою кращого розуміння громадськістю ролі пенітенціарних установ в суспільстві.

Адже, на жаль, на сьогоднішній день соціальний престиж професії пенітенціарного працівника залишається невисоким. Правовий статус персоналу пенітенціарних установ нечітко визначений в існуючому національному законодавстві.

А ефективна робота пенітенціарних закладів, про що особливо наголошується в Європейських пенітенціарних правилах, залежить від ретельного підбору персоналу, який повинен мати належну професійну підготовку при прийомі на роботу і постійно її підвищувати під час проходження служби.

Робота у виправних установах впливає на співробітників. З одного боку, від них вимагається забезпечити режим і безпеку, з іншого боку – вони повинні усвідомлювати, що засуджені рано чи пізно повертаються до суспільства. Місця позбавлення волі є місцем постійних конфліктів, що супроводжуються вибухами непокори і насильства з боку засуджених, які невдоволені своїм становищем. Жертвами цього можуть стати як засуджені, так і персонал. Чим вищий рівень професіональної підготовки співробітників, тим більше вони здатні визначати проблеми і джерела небезпеки та застосовувати своєчасні превентивні заходи для зниження ризику. Постійна готовність персоналу бути уважними до стану особистих проблем засуджених і їх вміння встановлювати контакти з ними при виникненні конфліктних ситуацій, професіоналізм при їх вирішенні, виключить виникнення серйозних проблем в системі виконання покарань, які мають місце сьогодні.

Оскільки суспільство є замовником того соціального продукту, який дає йому тюрма, а від його якості залежить суспільна безпека, то його громадяни повинні бути найбільше зацікавленими в тому, щоб персонал кримінально-виконавчої системи якісно впливав на засудженого, а відповідно і на суспільне благополуччя.

Соціально незахищений, з невисокою заробітною платою, без перспективи кар’єрного росту працівник кримінально-виконавчої системи не здатний сформувати із злочинця таку особистість, яка б вела правослухняний спосіб життя, дотримувалась правових та інших соціальних норм держави і суспільства