Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

У Чернігові відбулося засідання „круглого столу”

Алла Лепеха, Чернігівський жіночий правозахисний центр
В Чернігові в обласному центрі зайнятості 15 лютого 2008 року відбулося засідання „круглого столу”, тема якого „Про шляхи співпраці обласної служби зайнятості та Управління Державного департаменту України з питань виконання покарань в Чернігівській області щодо профорієнтаційної роботи серед засуджених”.

Піч час розмови за круглим столом відзначалося, що щороку з установ виконання покарань Чернігівської області звільняється близько 700 осіб. І всіх їх потрібно працевлаштувати, бо колишній засуджений без роботи – це потенційно небезпечна для суспільства особа, яка у будь-який час знову може взятися за старе, тому що за статистикою, залишившись без грошей, така людина у більшості випадків скоює злочин.

У минулому році для цієї категорії осіб було заброньовано 21 робоче місце, рівень використання яких склав 100 відсотків. У цьому році на підприємствах Чернігівщини заброньовано 31 робоче місце. З початку цього року вже працевлаштовано 9 громадян, які відбули покарання, в тому числі 2 – на заброньованих місцях.

Відмічалося, що часто колишні засуджені виходять на волю без документів – свідоцтв про народження, паспортів, трудових книжок. Це перешкоджає їм отримати статус безробітного, що, зрозуміло, набагато погіршує їхню адаптацію до нових умов життя та праці.

Звісно, усім відомо, що роботодавці не дуже радіють, коли до них приходять працювати колишні засуджені. Але у такому випадку діє обов’язкова угода: упродовж двох років роботодавець не має права скоротити нового працівника, або ж надати йому гірші умови праці.