Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

У Чернігівській ОДА відбулося засідання „круглого столу”

Алла Лепеха
В приміщенні Чернігівської облдержадміністрації, під головуванням першого заступника голови Чернігівської ОДА, відбулося засідання „круглого столу”, тема якого „Участь громадськості у ресоціалізації засуджених”.

Під час розмови за круглим столом відзначалося, що щороку з установ виконання покарань до Чернігівської області повертається близько 1000 осіб, серед яких тільки в минулому році повернулось 93 молодих людей у віці до 23 років.

Відбуваючи покарання, вони перебувають у несприятливих для їхньої позитивної реабілітації умовах: відірваність від звичайного середовища, ізольованість від суспільства, примусовий спосіб життя, обмеження в реалізації потреб особистості, тривале співжиття зі злочинцями, як правило, деградованими розумово й морально, не тільки завдають їм матеріальних збитків, але й призводять до негативних змін у їхній психіці, зменшують їх соціальну цінність.

На багатьох засуджених негативно впливають такі чинники, як втрата зв’язків з родиною і, як наслідок, - розлучення (за соціологічними даними таких розлучених – понад 50%), втрата житла, кваліфікації, прописки тощо. Практично кожен другий засуджений має певні психічні відхилення.

Трапляється так, що люди, які перебували якийсь час у місцях позбавлення волі, звикають жити в ув’язненні й почуваються там зручніше, ніж на волі. Не тому, що їм подобається життя в цих установах, а тому, що на волі їм ще важче. Деяким людям потрібні місяці, щоб перейти від одного стилю життя до іншого. А деяким для цього не вистачить і року, впродовж якого вони переживають стрес і напруження. Безперечно, що вони потребують допомоги суспільства. На жаль, переважна частина цієї категорії громадян залишається поза увагою органів державної влади, соціальних інституцій, без елементарної підтримки в розв’язанні проблем побутового характеру та працевлаштування. Суспільство здебільшого відвертається від колишніх засуджених, підштовхуючи їх таким чином до протиправних учинків.

Не секрет, що більше 35% звільнених із місць позбавлення волі потребують спеціального психологічного або психіатричного втручання для відновлення пристосувальних механізмів, які ослаблені чи зруйновані. Через відсутність такої допомоги вони поповнюють когорту осіб без певного місця проживання та роботи і в результаті отримують „постійну прописку” в колоніях.

Тому однією із проблем сьогодення є соціальна адаптація людей, звільнених з місць позбавлення волі, адже соціальна адаптація – це комплекс правових, економічних, організаційних, соціально-психологічних та інших заходів, які здійснюються щодо звільнених осіб з метою пристосування до умов соціального середовища, захисту їх прав і законних інтересів.

На жаль, і це відзначали майже всі учасники круглого столу, сьогодні у питаннях соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, більше проблем, ніж позитиву і вирішувати їх потрібно тільки об’єднаними зусиллями як органів влади, так і громадськості.