Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Розпочинається всеукраїнська кампанія проти катування

Прес-анонс для негайного розповсюдження
„Під дію закону повинні підпадати всі”
Цицерон

Шановні співвітчизники!
Ми живемо в країні, де катування є повсякденним явищем. Цією новиною нікого не здивуєш. І тільки подекуди ми чуємо реакцію протесту проти цього ганебного явища у вигляді заяв громадського осуду, а від влади – обіцянки викоренити це зло, лише тоді, коли в інформаційному просторі в черговий раз з’являються надзвичайні за своєю жорстокістю і жахливі за своїм відвертим цинізмом випадки застосування тортур в застінках владних кабінетів катів у міліцейських мундирах.
Суспільство вже звикло до типових і повсякденних випадків катувань в міліції, а журналістів цікавлять лише ексклюзивні, зухвалі, сенсаційні випадки знущань над людьми. Але кожен факт тортур і приниження людської гідності, побиття і знущання в міліції є злочин, передбачений кримінальним законом за кваліфікуючими ознаками – катування, перевищення влади або службових повноважень.
Не можна сказати, що ці норми закону не застосовуються взагалі, але випадки кримінального покарання катів в погонах настільки поодинокі, що вони вщент розчавлюються в чисельній практиці людських страждань, вибитих свідчень проти себе, покарання невинних, поламаних людських доль.
Справедливе покарання винних за ознаками катування – це є поодинокі паростки справедливості, надзвичайно корисні для формування в суспільстві громадської свідомості, що відповідає завданням кримінального процесу, де кожен, хто вчинив злочин повинен бути притягнутий до відповідальності і жоден невинний не має бути покараний.
В той же час, багато хто знає, як важко домогтися порушення кримінальної справи за фактом катування, а ще важче дочекатись справедливого рішення в суді, бо на заваді стоїть корумпована структура „кумівства” і „телефонного права”, а ще в народі кажуть „ворон ворону око не виклює”.
Ми, ГО „Громадська підтримка”, ВГО „Центр захисту прав людини „Свобода”, ГО „Рух „Громадське спонукання”, продовжуючи досягнуті здобутки світової і вітчизняної спільноти, направлені на зміну успадкованих стереотипів у свідомості людей про вседозволеність і безкарність владних осіб, розпочинаємо всеукраїнську кампанію проти катування, яка має на меті досягнення певних цілей – на кожний випадок катування, вчинений представниками влади, має відбутися адекватна реакція держави у вигляді кримінального переслідування причетних до катування. Ми будемо сприяти поширенню практики порушень кримінальних справ за фактом катування.
Для досягнення наших цілей ми маємо намір влаштувати безстрокове пікетування біля будівлі Адміністрації Президента України з метою привернути увагу громадськості до проблеми катування в цілому і до окремих конкретних випадків порушень прав людини зокрема.
Ми вимагатимемо від Президента України, як гаранта конституції, ініціювати створення відповідної комісії при Генеральній прокуратурі України, що буде перейматися проблемою катування, збиратиме інформацію про факти катування і контролюватиме якісну перевірку даних для вжиття належних заходів прокурорського реагування по кожному випадку катування.
Пікетування проводитиметься в переважній більшості силами рідних і близьких, і самих людей відносно котрих застосовувалися катування, які мають бездоганні докази застосування катувань і які не були почуті державними службовцями, намагаючись відстояти своє право на захист від катувань і вимагаючи від влади вжити заходів в порядку ст.ст. 94-97 КПК України, тобто, у випадках, де кримінальна справа за фактом скоєння злочину не була порушена.
Таким чином, в запланованому заході не буде зайвих людей, що пікетуватимуть за винагороду, а прийматимуть участь в акції виключно ідейно зацікавлені люди, принаймні, готові боротися за те, щоб в Україні ситуація із застосуванням катування у владних кабінетах змінилась на краще.
Акція триватиме доти, поки по кожному факту катування, представленому пікетувальниками, не відбудуться позитивні зрушення процесуальної форми у вигляді адекватного державного реагування.
Кожен випадок катування буде підданий детальному аналізу і вивченню нашими юристами. І тільки після того, коли буде достеменно з’ясовано, що факт катування мав місце, інформація буде поширюватися за допомогою засобів масової інформації, а, також, в Інтернет-мережі, також доноситиметься до відома депутатів і держслужбовців всіх рівнів у вигляді колективних звернень, також інших інформаційних повідомлень таких як: брошури, листівки, що будуть розповсюджені на вулицях міста.
Провідні правозахисні організації та окремі юристи, правозахисники, журналісти, науковці приділяють велику увагу проблемі катування і докладають зусиль як на захист порушених прав людини внаслідок катувань, так і працюють в напрямку викорінення як явища хибної практики знущання над людьми.
Але окремі і поодинокі перемоги і досягнення в галузі захисту прав людини, наукові дослідження, проекти і концепції не можуть бути ефективним рецептом для знищення катування, як явища без могутньої хвилі громадського єднання і спільної стратегії дій.
Ми пропонуємо всім громадським організаціям і окремим громадянам, що бажають сприяти викоріненню катування як ганебного явища, долучитися до хвилі громадського занепокоєння.
Щоб долучитися до всеукраїнського громадського руху проти катувань, не обов’язково особисто приймати участь у пікетуванні, Ви можете розмістити інформацію на відомому Вам інформ-ресурсі, або надати юридичну допомогу жертвам катування чи написати статтю про відомі Вам випадки застосування тортур, або звернутися до держпосадовців з приводу катувань в міліції, навіть поставивши свій підпис під колективним зверненням або просто, розповівши своїм друзям чи знайомим про те, що до України докотилася хвиля безстрокової компанії проти катувань. Ви зробите свій внесок в загальну корисну і потрібну справу.
Якщо Ви маєте докази застосування катувань і бажаєте приєднатися до безстрокового пікетування біля будівлі Адміністрації Президента України, Ви повинні надати доказовий матеріал нашим юристам для зарахування Вашого випадку до загального комплексу заходів проти катувань.

Телефони для довідок:

Голова ВГО «Центру захисту прав людини «Свобода» Богдан Хмельницький: 0672177776,
адвокат Віктор Колбанцев: 0676564962, 0935869117,
Тамара Рафальська: 0638095393.

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном