Міжнародний фонд "Відродження"
Новини

Правова допомога –засудженим жінкам

Валентина Бадира
Члени благодійної організації «Чернігівський жіночий правозахисний центр» спільно з Чернігівською міською спостережною комісією проводять роботу по наданню правової допомоги засудженим жінкам, які відбувають покарання в Чернігівській жіночій колонії.
В квітні розпочався місячник правових знань у виправних установах Чернігівської області, який буде тривати до 28 червня 2010 року.
В проведенні місячника беруть участь спеціалісти Головного Управління юстиції в Чернігівській області, члени спостережних комісій, юристи громадських та благодійних організацій, провідні спеціалісти органів влади та місцевого самоврядування, викладачі та курсанти Чернігівського юридичного коледжу Державного департаменту України з питань виконання покарань.
Під час проведення місячника засуджені будуть ознайомлені зі змінами в цивільному, кримінальному, кримінально-виконавчому законодавстві. Буде прочитано цикл лекцій з різних напрямків в галузі права, здійснено прийом засуджених з юридичних питань. Їм буде надаватися первинна та вторинна правова допомога. З ними будуть вивчатись норми Конституції України, що стосуються гарантій основних прав громадян, положення цивільного, житлового, сімейно-шлюбного законодавства, які є найбільш необхідними засудженим для самозахисту їх прав та законних інтересів. Завершальним етапом місячника стане проведення 28 червня 2010 року інтелектуальної гри «Знай свої права і вмій їх захистити».
В травні з метою реалізації завдань місячника правових знань Чернігівську жіночу колонію відвідали юристи благодійної організації «Чернігівський жіночий правозахисний центр», члени Чернігівської міської колегії адвокатів, юристи громадських організацій міста.
Тарасов В.В. - виконавчий директор громадської організації «Чернігівський громадський комітет захисту прав людини» та юрист цієї організації Піддубна Н.О., Жанковський Р.О. – юрист міської молодіжної громадської організації «М’АРТ» відповіли на запитання засуджених жінок, які стосувалися укладення договорів довічного утримання (догляду) та умов припинення дії таких договорів, а також розповіли про порядок і умови приватизації житла, здачі його у найм.
Адвокат Водолагін С.М. провів бесіди із засудженими жінками про порядок запрошення та призначення захисника, як учасника судового процесу, про його права і обов’язки, а також відповів на запитання засуджених, у яких випадках при проведенні дізнання, веденні досудового слідства і розгляді справи є обов’язковою участь захисника.
На нашу думку, правова допомога жінкам, які відбувають покарання в Чернігівській виправній колонії, вкрай необхідна, бо вона сприяє формуванню у них правової культури, виробленню вміння користуватися правовим інструментарієм у практичній діяльності, забезпечить їм правову захищеність після звільнення.

Валентина Бадира,
директор благодійної організації «Чернігівський жіночий правозахисний центр»

щоб розмістити повідомлення чи коментар на сайт, вам потрібно увійти під своїм логіном